Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage

Saim Sadiq / PK, 2022 / 126 min.

Een verbod werd door de censor ingetrokken, maar in de dichtbevolkte provincie Punjab is Joyland, de eerste Pakistaanse publieksfilm met een uitgesproken LGBTQ-thema, nog steeds niet te zien. Opvallend: kinderrechtenactiviste en Nobelprijswinnares Malala Yousafzai is een van de executive producers.

poster Joyland (Saim Sadiq, PK 2022)

Haider, zoon uit een traditioneel Pakistaans gezin, vormt met zijn vrouw Mumtaz een verre van traditioneel koppel. Terwijl zij kostwinner is, neemt hij de rol van huisman op zich. Ook mag hij graag op zijn drie nichtjes passen, dochters van zijn broer Saleem, die volgens beider vader wél geslaagd is in het leven.

Wanneer Haider werk vindt, houdt hij de aard ervan aanvankelijk verborgen. In een nachtclub gaat hij aan de slag als achtergronddanser van performer en trans vrouw Biba, met wie hij bovendien een intieme relatie krijgt.

Joyland, [de eerste voor Cannes geselecteerde film uit Pakistan ooit], winnaar van de Queer Palm en nipt gepasseerd als Oscar-kanshebber voor Beste Internationale Speelfilm, is geen emancipatoir pamflet, althans niet alléén. Want wat voor Haider bevrijdend uitpakt, perkt Mumtaz juist in. Zíjn baan veroordeelt haar tot het huishouden. Dat deze moedige, genuanceerde en tragikomische familiesage in het overwegend behoudende Pakistan (tijdelijk) op een verbod stuitte, zal niet verwonderen.

Details

This movie contains scenes of violenceThis movie contains scenes of explicit discriminationPersons under 12 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Saim Sadiq

Productiejaar

2022

Productieland(en)

PK

Originele titel

Joyland

Lengte

126 min.

Taal

Urdu

Ondertiteling

NLD of ENG

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Joyland (Saim Sadiq, PK 2022)
still Joyland (Saim Sadiq, PK 2022)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op