Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Juha 1999c05

Juha

Aki Kaurismäki / FI, 1999 / 78 min.

Een Finse variant op Twin Peaks'.  Zo omschreef een criticus Kaurismäki's geslaagde poging om een stille zwartwitfilm te maken. Dat betekent: onvervalst noodlotsdrama, zonder dialoog, met muziek en zwarte humor. En veel verwijzingen naar de filmgeschiedenis. En vooraf zingen de Leningrad Cowboys 'Those Were the Days.'

Juha

Voor het scenario baseerde Kaurismäki zich op de gelijknamige roman van de Finse schrijver Juhani Aho. Zoals van alle Kaurismäki-films laat het verhaal zich eenvoudig samenvatten Juha, een wat naïeve man, leidt met zijn jonge vrouw Marja een simpel, gelukkig bestaan. Dan arriveert op een kwade dag een bezoeker uit de grote stad. Het is de boosaardige charmeur Shemeikka, die Marja verleidt en haar in een van zijn bordelen doet belanden. Waarna het noodlotsdrama in alle hevigheid losbarst, want de reactie van Juha is bepaald onvoorspelbaar.

Kaurismäki geeft eigentijds invulling aan het stillefilm-format: het montageritme is toegesneden op het oog van de hedendaagse kijker; het verhaal is niet alleen visueel pakkend verbeeld maar ook doorsneden met droge humor en ironie, en de muziek heeft een dragende rol. Voor de filmliefhebber is Juha een feest door de vele verwijzingen naar beroemdheden uit de filmgeschiedenis.

Kaurismäki-fan Jari Einiö leidt de film in. Einiö is eigenaar van Suomi House JARI, waarmee hij reizen en evenementen organiseert voor zowel Nederlandse als Finse opdrachtgevers. Liefde, werk en avontuur bracht de Fin in 1995 naar Nederland. De voertaal is Nederlands.

vooraf korte Kaurismäki-film

Those Were the Days (1992, 6'), een muziekvideo waarin de legendarische Leningrad Cowboys 'Those Were the Days' zingen.

finland100

The Essential Aki Kaurismäki zet de viering van het honderdjarig bestaan van Finland luister bij. De Finse republiek werd op 6 december 1917 uitgeroepen, kort na de Oktoberrevolutie in Rusland.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Aki Kaurismäki

Productiejaar

1999

Productieland(en)

FI

Originele titel

Juha

Lengte

78 min.

Taal

Fins

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

The Essential Aki Kaurismäki

Een tiental klassieke titels van Aki Kaurismäki, chroniqueur van Finse melancholie met een absurde twist. Het grootste deel van de films in het programma is afkomstig uit de Eye-collectie en wordt vertoond op 35mm.

Lees meer
campagnebeeld The Essential Aki Kaurismäki
23730734
Juha1
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op