Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Just 6.5 (Saeed Roustayi, IR 2019)

Just 6.5

Saeed Roustayi / IR, 2019 / 131 min.

Explosieve en snijdende Iraanse film die ons rechtstreeks naar het kloppende centrum van een massaal politieonderzoek naar drugsbaron Nasser brengt.

poster Just 6.5 (Saeed Roustayi, IR 2019)

De tweede film van Saeed Roustayi duikt onder in de met drugs doordrenkte onderwereld en schetst met de 'good-bad cop' Samad een wrang beeld van Iran met zijn 6,5 miljoen drugsgebruikers.

Nasser wordt gepakt en veroordeeld, maar gaandeweg realiseert Samad zich dat Nasser op het criminele pad is beland vanwege de slechte en armoedige omstandigheden waar diens familie in verkeerde. Zo heeft alles een keerzijde. De film vormt een ontnuchterende reflectie op het onvermogen van de wet om het tij van drugsverslaving te stoppen door middel van razzia”s, arrestatie”s en executies.

Onverslaanbaar beest

De echte criminelen hier zijn de drugs, en alle pijn die ze toebrengen aan een schijnbaar eindeloos netwerk van mensen. Hoe vecht je tegen een beest dat onverslaanbaar lijkt? Schrijver-regisseur Saeed Roustayi maakte een vermakelijke en tot nadenken stemmende film, met een sfeer die zo gespannen is dat je hem bijna kunt aanraken.

Just 6.5 werd de meest succesvolle binnenlandse film in de Iraanse geschiedenis – buiten komedie”s om – en het is niet moeilijk te begrijpen waarom. Alleen al de eerste scène van deze film is de toegangsprijs waard.

Voorfilm

How Countries Fight Their Wars (Thomas Loopstra & Maurice Baltissen, NL 2019). Stereotyperingen van tien landen en de manier waarop ze oorlog voeren. Komische kijk op verschillende militaire tradities en de waanzin van oorlog.

Details

Persons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Saeed Roustayi

Productiejaar

2019

Productieland(en)

IR

Originele titel

Metri Shesh Va Nim

Lengte

131 min.

Taal

Persian

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

still Just 6.5 (Saeed Roustayi, IR 2019)
still Just 6.5 (Saeed Roustayi, IR 2019)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op