Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Juste un mouvement (Just a Movement) (Vincent Meessen, BE/FR 2021)

Juste un mouvement

Vincent Meessen / BE, FR, 2021 / 108 min.

In zijn vrijzinnige documentaire schildert Vincent Meessen een gelaagd portret van Omar Blondin Diop, de activistische zwarte filosofiestudent uit Jean-Luc Godards La Chinoise die stierf in een Senegalese gevangenis.

poster Juste un mouvement (Just a Movement) (Vincent Meessen, BE/FR 2021)

Aan het eind van de jaren zestig schilderde de befaamde nouvelle vague-regisseur Jean-Luc Godard met La Chinoise het door Mao's Rode Boekje geïnspireerde milieu van jonge, gewelddadige radikalinski's. De film is een stilistisch gedurfd experiment, een verrassende mix van speelfilm, politieke analyse, pamflet en documentaire.

Welbespraakte maoïst

Een van de hoofdrolspelers was Omar Blondin Diop (1946-1973), een briljante filosofiestudent uit Senegal. Diop speelde zichzelf als welbespraakte maoïst die de permanente revolutie predikt. Het is aan deze zwarte activist dat filmmaker en kunstenaar Vincent Meessen (1971) een eigenzinnige documentaire wijdde, Juste un mouvement, die vorig jaar op IDFA was te zien.

Meessen filmde vrienden en familieleden van Diop (en profil, bij schaars licht) en liet ze herinneringen ophalen aan de studentenprotesten in Parijs en aan Diops verzet in Senegal tegen de dictator Léopold Sédar Senghor. Diop overleed op 27-jarige leeftijd in een gevangenis in Senegal, als tegenstander van het regime – er zou sprake zijn geweest van zelfmoord.

Juste un mouvement is een complex bouwwerk van beeldlagen en vertellingen; Meessen wisselt interviews af met archiefbeelden en fragmenten uit La Chinoise en laat een prikkelend portret ontstaan van een activist die voortleeft in de verhalen van zijn broers, in de film van Godard én in de hedendaagse jeugdbewegingen in Senegal.

La Chinoise wordt aansluitend op Juste un mouvement vertoond. Je hebt hiervoor een apart kaartje nodig.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Vincent Meessen

Productiejaar

2021

Productieland(en)

BE, FR

Originele titel

Juste un mouvement

Lengte

108 min.

Taal

French, Wolof, Mandarin Chinese

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Eye on Art

Eye on Art is een programmareeks op het raakvlak van film en andere kunsten. Eye on Art sluit aan bij de actualiteit, met voorstellingen rond hedendaagse kunstenaars en programma’s bij belangrijke tentoonstellingen, manifestaties en Eye-activiteiten.

Lees meer
still uit Cloacinae Serge Onnen & Sverre Fredriksen, NL 2017)
still Juste un mouvement (Just a Movement) (Vincent Meessen, BE/FR 2021)
still Juste un mouvement (Just a Movement) (Vincent Meessen, BE/FR 2021)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op