Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Kara Walker, Prince McVeigh and the Turner Blasphemies (2021)

Kara Walker: Prince McVeigh and the Turner Blasphemies

Eye on Art

De nieuwe film van kunstenaar Kara Walker, Prince McVeigh and the Turner Blasphemies, is een reactie op de maatschappelijke ontwikkelingen in de VS, waar extreemrechtse denkbeelden aanzetten tot wantrouwen, haat en geweld.

poster Eye on Art: Kara Walker

Kunstenaar Kara Walker is wereldberoemd om haar indrukwekkende films waarin ze met haar kenmerkende silhouetknipsels thema’s als identiteit, racisme en geweld onderzoekt. In de titel van haar nieuwste film, Prince McVeigh and the Turner Blasphemies (collectie De Pont) verwijst ze naar de Duitse regisseur Lotte Reiniger, de oermoeder van de silhouet-animatie.

Naar aanleiding van Walkers tentoonstelling A Black Hole Is Everything a Star Longs to Be, die tot en met 24 juli bij De Pont te zien is, organiseert Eye in samenwerking met De Pont een programma dat context geeft aan Walkers werk. Naast twee van Walkers films is een fragment te zien van Lotte Reinigers The Adventures of Prince Achmed, en de korte film Flight of the Swan van Ngozi Onwurah.

Te gast zijn choreograaf Monique Duurvoort, wier voorstelling COPE (2011) mede werd geïnspireerd door Walkers werk, Eye’s Curator Stille Film Elif Rongen-Kaynakçi, en Martijn van Nieuwenhuyzen, directeur van De Pont.

Dit is onderdeel van

Details

Lengte

105 min.

Voertaal

Engels

Onderdeel van

Eye on Art

Eye on Art is een programmareeks op het raakvlak van film en andere kunsten. Eye on Art sluit aan bij de actualiteit, met voorstellingen rond hedendaagse kunstenaars en programma’s bij belangrijke tentoonstellingen, manifestaties en Eye-activiteiten.

Lees meer
still #59 (Joost Rekveld, 2023)
portret Kara Walker (© Ari Marcopoulos, 2022)
still Kara Walker, Prince McVeigh and the Turner Blasphemies
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op