Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still The Chant of Jimmie Blacksmith (Fred Schepisi, AU 1978)

Karrabing Film Collective selecteert: The Chant of Jimmie Blacksmith

Karrabing Film Collective ontving de Eye Art & Film Prize voor hun films en installaties waarin ze hun dagelijks leven als oorspronkelijke bewoners van Australië vastleggen. Vandaag hun keuzefilm die ze graag willen laten zien: The Chant of Jimmie Blacksmith (Fred Schepisi, 1978).

poster The Chant of Jimmie Blacksmith (Fred Schepisi, AU 1978)
Als oorspronkelijke bewoners van Australië vecht Karrabing Film Collective tegen racisme, milieuvervuiling, ongelijkheid en andere verwoestende gevolgen van het kolonialisme – dat ze desondanks met speelsheid in beeld brengen. Hun werk is te zien in de tentoonstelling Meriem Bennani, Kahlil Joseph, Karrabing Film Collective: Eye Art & Film Prize.

Het collectief koos een film die ze graag wilden laten zien: The Chant of Jimmie Blacksmith (Fred Schepisi, 1978), een klassieke film over onderwerpen die voor Karrabing Film Collective nog altijd relevant zijn. Hoofdrolspeler Tom E. Lewis (1958-2018) is familie van enkele van de leden van het collectief.

The Chant of Jimmie Blacksmith

Fred Schepisi's internationaal geprezen meesterwerk, gebaseerd op de roman van Thomas Keneally, is het schokkende verhaal van een jongeman gedreven tot waanzin en wraak. Jimmie Blacksmith is een jonge Aboriginal die opgroeit rond de eeuwwisseling. Hij heeft een dubbele afkomst: hij is ingewijd door zijn stam, maar ook opgeleid door een strenge Methodistische dominee (Jack Thompson).

Op zoek naar respect in de witte Australische de samenleving, vindt Jimmie een witte bruid terwijl hij slopend werk verricht op lokale boerderijen. Maar hij kan niet ontsnappen aan zijn huidskleur en lijdt voortdurend onder racisme en onderdrukking. Nadat hij zware tegenslagen te verwerken krijgt, verliest Jimmie zich in een woedeaanval van gewelddadige wraak op de maatschappij die hem in de steek heeft gelaten. Met zijn broer Mort vlucht hij de bush in. In 1901, het jaar dat de Australische democratie wordt geboren, ziet Jimmie Blacksmith eindelijk zijn lot onder ogen, en daarmee het lot van zijn volk.

Voorafgaan aan de filmvertoning vindt een vertoning plaats van twee Karrabing-films, ingeleid door een gesprek tussen Elizabeth Povinelli, een van de oprichters van Karrabing Film Collective, en curator Vivian Ziherl. Tickets voor dit programma zijn los verkrijgbaar.

Details

Onderdeel van

Meriem Bennani, Kahlil Joseph, Karrabing Film Collective

In deze tentoonstelling presenteert Eye het werk van de drie recente winnaars van de Eye Art & Film Prize: Meriem Bennani (2019), Kahlil Joseph (2020) en Karrabing Film Collective (2021). De prijs gaat naar makers die kunst en film samenbrengen op een manier die vernieuwend, inspirerend en van hoge artistieke kwaliteit is.

Lees meer
campagnebeeld Eye Art & Film Prize – Meriem Bennani, Kahlil Joseph, Karrabing Film Collective
still The Chant of Jimmie Blacksmith (Fred Schepisi, AU 1978)
still The Chant of Jimmie Blacksmith (Fred Schepisi, AU 1978)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op