Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Knielen op een bed violen 36000436 st 1 s high 0

Knielen op een bed violen

Ben Sombogaart / NL, 2016 / 119 min.

Verfilming van de beklemmende bestseller van Jan Siebelink over een kweker die steeds meer in de ban raakt van het geloof. Met Barry Atsma, Noortje Herlaar en Marcel Hensema. Vertoning van de Engels ondertitelde versie.

Knielen op een bed violen 36000436 ps 1 s high 0

Jeugdliefdes Hans en Margje Sievez leiden een gelukkig gezinsleven op hun kwekerij in Velp. Beiden werken hard om het bedrijf gezond te houden, maar hun onvoorwaardelijke liefde voor elkaar houdt ze sterk. Op een dag komt Hans de steile prediker Jozef Mieras tegen die hem over God vertelt en de herinneringen aan zijn streng gelovige opvoeding aanwakkert. Als Hans vervolgens een diep religieuze ervaring heeft, is hij ervan overtuigd in direct contact met God te hebben gestaan. In de daaropvolgende zoektocht naar zingeving en het eeuwige leven verliest Hans het zicht op de werkelijkheid en het contact met zijn omgeving. Hij raakt steeds meer in de ban van het geloof, waardoor de verschillen tussen de familieleden alleen maar groter worden. Terwijl Hans steeds verder in de macht van de sekte lijkt weg te glijden, kan Margje weinig meer dan toekijken hoe de liefde van haar leven langzaam maar zeker verdwijnt.Jan Siebelink doet in zijn autobiografische boek, winnaar van de AKO-Literatuurprijs 2005 en een van de best verkochte Nederlandse romans ooit, een aangrijpende poging om zijn vader te begrijpen. Hij schreef: “Ik ben altijd bang geweest om het complete verhaal te vertellen: het geleidelijke maar onstuitbare afglijden van een zachtaardig maar in zijn jeugd verwond man - vluchtend in het zwartste calvinisme - én het verdriet dat hij in zijn naaste omgeving veroorzaakt. Het is ook het verhaal van een grote liefde. Een man en een vrouw: de een wil overleven in het hiernamaals, de ander in het nu.'

“...meeslepend noodlotsdrama...Niet alleen is het verhaal indringend en zijn de beelden prachtig, ook boft de regisseur dat Barry Atsma de rol van zijn leven speelt. (**** De Telegraaf)

“Atsma in grootse vorm...spannende en onderhoudende film. (**** VPRO/Cinema.nl)

“ Knielen op een bed violen is ook als film een bijzondere belevenis. (**** Algemeen Dagblad)

Details

Regisseur

Ben Sombogaart

Productiejaar

2016

Productieland(en)

NL

Originele titel

Knielen op een bed violen

Lengte

119 min.

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP - encrypted

Knielen op een bed violen 36000436 st 2 s high 0
Knielen op een bed violen 36000436 st 3 s high 0
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op