Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
La holandesa st 1 jpg sd high

La Holandesa

Marleen Jonkman / NL, 2017 / 90 min.

Marleen Jonkmans speelfilmdebuut – met Rifka Lodeizen in de hoofdrol – is een bedachtzame roadmovie over Maud, een vrouw op zoek naar zichzelf tijdens een vakantie in Chili. Uit jezelf breken, het verleden achterlaten, je bevrijden van beklemmende banden, blijkt echter nog niet zo eenvoudig. De indrukwekkende Chileense natuur blijft onverstoorbaar, Maud vindt haar weg.

La holandesa ps 1 jpg sd high

Maud en Frank hebben al acht jaar lang een relatie en lijken het prima met elkaar te kunnen vinden. Eén ding echter ontbreekt, en dat zijn kinderen. Om hun verhouding een nieuwe impuls te geven vertrekt het paar op vakantie naar Chili. Na een stevige ruzie pakt Maud haar rugzak om op haar eentje door het ruige Chileense landschap te trekken. De woedende voicemails van Frank negeert ze, onderweg leert ze het jongetje Messi kennen, met wie ze haar reis naar het zuiden van Chili vervolgt.

ontroerend drama

Marleen Jonkmans speelfilmdebuut - naar een scenario van Daan Gielis - legt trefzeker de psyche bloot van een vrouw die worstelt met levensvragen en niet altijd een antwoord heeft. Maud trekt langs stoffige snelwegen door Chili om na te denken, raakt soms de draad kwijt en doet stomme dingen. Toch blijft ze sympathiek. De reis biedt haar de mogelijkheid om los te komen van zichzelf en haar verleden: in anonieme wegrestaurants is ze een onbekende, een blondine uit Europa die steeds een nieuw levensverhaal verzint.

La Holandesa is een ontroerend drama over een dolende vrouw die haar eigen weg weer vindt. De film - een verrassende variatie op thema van de roadmovie - werd vorig jaar geselecteerd voor het prestigieuze filmfestival van Toronto en was ook te zien op IFFR 2018.

“Rifka Lodeizen schittert...Sterk debuut...mooi...knap geregisseerd...volstrekt naturel gespeeld...zeer geslaagde roadmovie... (**** NRC Handelsblad)

“...Mooi...sterk thema en een even krachtige hoofdrolspeelster...geestig...ontroerend... (**** Trouw)

“...Lodeizen bewijst in La Holandesa opnieuw dat ze de beste filmactrice van Nederland is...Je kunt je ogen niet van haar afhouden...prachtig kloppende hart...subtiel...fraai gefotografeerd... (Het Parool)

Details

Regisseur

Marleen Jonkman

Productiejaar

2017

Productieland(en)

NL

Originele titel

La Holandesa

Lengte

90 min.

Taal

Dutch, Spanish

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

La holandesa st 4 jpg sd high
La holandesa st 6 jpg sd high
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op