Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Le gang des Bois du Temple (Rabah Ameur-Zaïmeche, FR 2022)

Le gang des Bois du Temple

Bekijk trailer

Rabah Ameur-Zaïmeche / FR, 2022 / 113 min.

Voor zijn film over een bende overvallers uit de banlieue die boven zijn macht grijpt, liet regisseur Rabah Ameur-Zaïmeche zich inspireren door klassieke genres als de heist-film, wraakfilm en sociaal-realistisch drama. Met de nadruk op dat laatste.

poster Le gang des Bois du Temple (Rabah Ameur-Zaïmeche, FR 2022)

Ze groeiden samen op, de vrienden uit een grauwe Parijse voorstad. De een heeft al een gezin, de ander staat op punt van trouwen. Mannen aan de onderkant van de samenleving die in één klap rijk hopen te worden. Het doelwit is een auto die een fortuin vervoert. De overval slaagt, maar de eigenaar van de buit, een Arabische prins, laat het er niet bij zitten en stuurt zijn beulen op de gang af.

Toekomstplannen

De van oorsprong Algerijnse Ameur-Zaïmeche, zelf opgegroeid in een Parijse banlieue, laat er geen twijfel over bestaan bij welke van de twee partijen zijn sympathie ligt.

Huisvader Bébé en zijn kornuiten zijn eerder jongens die het kattenkwaad niet zijn verleerd dan doorgewinterde misdadigers. Terwijl ze duiven voeren, bespreken ze opgewonden hun toekomstplannen. Bij een eettentje langs de weg ruimen ze keurig hun stoelen op. En respect is er voor buurman en ex-militair Pons, die onlangs zijn moeder heeft verloren en zich noodgedwongen in de ongelijke strijd mengt.

Gaandeweg zal deze zo zorgeloos begonnen heist-film zich ontpoppen als een grimmige reflectie op een maatschappij waarin de macht van het kapitaal zich genadeloos laat gelden. Meer Ken Loach dan Heat.

Deze onconventionele genrefilm was een verrassende titel in de Forum-sectie van de Berlinale van 2023. Nummer 9 op de Cahiers du Cinéma-lijst van beste films van 2023.

Te zien in Eye en in landelijke bioscopen.

Dit is onderdeel van

Details

Scenes from this movie may cause fearThis movie contains scenes of violencePersons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Rabah Ameur-Zaïmeche

Productiejaar

2022

Productieland(en)

FR

Originele titel

Le gang des Bois du Temple

Lengte

113 min.

Taal

Frans

Ondertiteling

NLD of ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Previously Unreleased

Ze waren wel te zien op prominente festivals in binnen- en buitenland, maar bereikten niet de Nederlandse bioscopen. Ten onrechte, meent Eye Filmmuseum, dat ook dit jaar een bijzondere selectie films van de internationale festivals naar Nederland haalt.

Lees meer
campagnebeeld Previously Unreleased

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Le gang des Bois du Temple (Rabah Ameur-Zaïmeche, FR 2022)
still Le gang des Bois du Temple (Rabah Ameur-Zaïmeche, FR 2022)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op