Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Le procès Goldman (Cédric Kahn, FR 2023)

Le procès Goldman

Bekijk trailer

Cédric Kahn / FR, 2023 / 115 min.

Het levensverhaal van de Franse communist, guerrilla en crimineel Pierre Goldman lijkt geknipt voor een biografische film. Regisseur Cédric Kahn beperkte zich tot een reconstructie van de legendarische rechtszaak uit 1976, waarin verbaal vuurwerk voor spektakel zorgt.

poster Le procès Goldman (Cédric Kahn, FR 2023)

Een van de geruchtmakendste rechtszaken uit de recente Franse geschiedenis vond plaats in 1976. In de beklaagdenbank stond dertiger Pierre Goldman, zoon van Joodse verzetsstrijders, revolutionair en crimineel.

Na een jaar te hebben meegevochten met Venezolaanse rebellen, keerde Goldman platzak terug in Parijs, waar hij met roofovervallen het hoofd boven water probeerde te houden. Hij werd opgepakt, verdween voor meerdere jaren achter de tralies, maar gaat in beroep tegen de verdenking van een tweevoudige moord. Goldman, inmiddels de lieveling van links Frankrijk - filosoof Régis Debray en actrice Simone Signoret steunden hem openlijk - ontkende hardnekkig schuld.

Razen en tieren

Rond deze zaak trekt regisseur Cédric Kahn een intense, rumoerige rechtbankfilm op, waarbij de schuldvraag al snel wordt overschaduwd door complexere thematiek als Joodse identiteit en racisme. Getuigenverklaringen blijken op vooroordelen gebaseerd en de rol van de politie is op z'n zachtst gezegd discutabel te noemen. Dat alles maakt de razende en tierende, zijn advocaten tot wanhoop drijvende Goldman nog niet tot een aangename hoofdpersoon, integendeel. Tegenover Goldmans verbale geweld stelt Kahn een onnadrukkelijke maar met vaste hand gevoerde regie, waaraan het de rechtbank zelf destijds blijkbaar ontbrak.

Le procés Goldman was de openingsfilm van de sectie Quinzaine des cinéastes op het Filmfestival van Cannes. De film kreeg diverse nominaties en prijzen, vooral voor hoofdrolspeler Arieh Worthalter.

Dit is onderdeel van

Details

This movie contains scenes of violencePersons under 6 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Cédric Kahn

Productiejaar

2023

Productieland(en)

FR

Originele titel

Le procès Goldman

Lengte

115 min.

Taal

Frans

Ondertiteling

NLD of ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Previously Unreleased

Ze waren wel te zien op prominente festivals in binnen- en buitenland, maar bereikten niet de Nederlandse bioscopen. Ten onrechte, meent Eye Filmmuseum, dat ook dit jaar een bijzondere selectie films van de internationale festivals naar Nederland haalt.

Lees meer
campagnebeeld Previously Unreleased

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Le procès Goldman (Cédric Kahn, FR 2023)
still Le procès Goldman (Cédric Kahn, FR 2023)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op