Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Les enfants du paradis still 18

Les enfants du paradis (Let op! Andere locatie:De FilmHallen)

Het even flamboyante als tragische liefdesverhaal Les enfants du paradis, gesitueerd in de Parijse theaterwereld rond 1830, vertelt over de liefde tussen de beeldschone courtisane Claire (Arletty) en vier mannen. Arletty (‘de Franse Marlene Dietrich’) overdonderde het premièrepubliek met haar verschijning. Marcel Carné's klassieker is nu digitaal gerestaureerd en wordt door EYE heruitgebracht.

Les enfants du paradis b1web

Carné maakte een levendig portret van het kleurrijke theatermilieu: acteurs, kruimeldieven, moordenaars, prostituees en louche impresario”s bevolken zijn beroemde liefdevertelling, die werd opgenomen tijdens de nazi-bezetting. Een aantal van de acteurs werd vanwege activiteiten in het verzet door de Gestapo gezocht, hoofdrolspeler Barrault verborg verzetsleden op de set; vanwege deze ontstaansgeschiedenis is de film zowel allegorie voor het verzet als een poëtisch-realistische ode aan het theater. Dichter Jacques Prévert schreef het scenario.

Voor het flamboyante Les enfants du paradis had Carné zijn naam gevestigd met twee andere (noir) klassiekers: Le quai des brumes (1938) en Le jour se lève (1939), beide met Jean Gabin in de hoofdrol. Les enfants du paradis geldt als een van de grote Franse klassiekers en is onlangs door Pathé digitaal gerestaureerd op hoogwaardige 4K-resolutie, waarmee alle verfijnde details van belichting, mise-en-scène en camerawerk recht wordt gedaan. Ruim zeshonderd Franse filmcritici en -professionals riepen in 1995 Les enfants du paradis uit tot beste Franse film ooit gemaakt. Nouvelle vague-regisseur François Truffaut zei ooit dat hij graag zijn hele oeuvre had opgeofferd om deze film te maken; in de VS werd de film onthaald als het Franse antwoord op Gone with the Wind.EYE brengt de digitaal gerestaureerde klassieker na zeventig jaar jaar opnieuw in de Nederlandse bioscopen. Les enfants du paradis is een van de gerestaureerde klassiekers die EYE dit jaar landelijk uitbrengt naast Tokyo Story, Invasion of the Body Snatchers en Hiroshima mon amour.

“Het is maar goed dat er zoveel mooiste films aller tijden zijn. Les enfants du paradis is er een van… Ik verbaas me er over dat ik vergeten was dat hij wel drie uur duurt, en hoe hij weer als een verliefde zucht voorbij vliegt, hoe gelaagd de personages zijn, en hoe schitterend illusoir de belichting. (***** De Filmkrant)

“…ultieme film over de wispelturige aard van de liefde… onverwoestbare klassieker waarover je alleen maar in lyrische termen kunt spreken… (**** NRC Handelsblad)

“ …meesterwerk… (***** Het Parool)

Details

Les enfants du paradis still 1 0
2 68
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op