Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Leto eye filmmuseum01

Leto

Kirill Serebrennikov / RU, FR, 2018 / 126 min.

Punky biopic vol rebelse energie over de underground muziekscene in Leningrad in de jaren tachtig, gebaseerd op de beginjaren van popicoon Viktor Tsoï en zijn legendarische band Kino. Met Bowie, Blondie en T. Rex in de cassetterecorder laden ze zich op voor hun optredens, maar de censoren luisteren mee.

Poster leto eye filmmuseum

In de vroege jaren tachtig, vlak voor de perestrojka, sluit Viktor Tsoï vriendschap met de charismatische zanger van de band Zoopark, die zeldzame platen van Bowie, Blondie en T. Rex op de kop heeft getikt. Ook met hun eigen optredens willen ze de boel flink opschudden, maar het jonge publiek mag vooralsnog alleen de voeten op het ritme bewegen. Met humor en lef gaan de bandleden de censuur te lijf, al dan niet in hun fantasie.

absurde aantijgingen

In weelderig zwart-wit vangt Leto de energie van een lange zomer: het samen muziek maken in krappe appartementen en de voorzichtige rebellie, afgewisseld met wild bekraste beelden en surrealistische intermezzo's waarin treinreizigers Psycho Killer van Talking Heads meezingen. Vanwege absurde aantijgingen over geldfraude werd film- en theaterregisseur Serebrennikov (The Student) aan het eind van de opnamen van Leto onder huisarrest geplaatst. Hij kon thuis nog wel de montage afronden.

Details

Regisseur

Kirill Serebrennikov

Productiejaar

2018

Productieland(en)

RU, FR

Originele titel

Leto

Lengte

126 min.

Taal

Russisch, Engels

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Leto eye filmmuseum02
Leto eye filmmuseum03
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op