Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Liefde is aardappelen st 1 jpg sd high

Liefde is aardappelen

Aliona van der Horst / NL, 2017 / 90 min.

Via een plotselinge erfenis die filmmaker Aliona van der Horst krijgt – een kleine kamer in een Russisch houten huisje – ontvouwt zich een indrukwekkend verhaal rond de levens van haar Russische boerenfamilie. Een kleine vrouwengeschiedenis over grote gebeurtenissen.

Liefde is aardappelen affiche a4 web

Op een dag krijgt filmmaker Aliona van der Horst een erfenis: een zesde deel - een luttele 6 m² - van een houten huisje op het platteland van Rusland, waar haar moeder is opgegroeid. Samen met haar Russische familieleden ruimt zij het huisje leeg en leert zij langzaamaan steeds meer over het onbekende verleden van haar moeder en vijf zussen.

Makkelijk gaat dat niet. Men laat liever het verleden rusten, zeker de slechte dingen. Ze zijn er echter allemaal door getekend. Het gebrek aan alles. De vereiste opoffering aan de grote zaak. De onbelangrijkheid van de individuele mens. Allen bleken te kampen met angsten en verdringing. Stalin, oorlog en kunstmatige hongersnoden hadden hun wezen en ziel diep verwond en bekrast.

Heel voorzichtig weet Aliona van der Horst de verhalen los te krijgen. En krijgen vermakelijke details ineens een heel andere lading. Mede dankzij de poëtische verbeelding van het verleden door animatie-kunstenaar Simone Massi werkt de film toe naar een indrukwekkende climax.

over Aliona van der Horst

Aliona van der Horst is geboren in Moskou en getogen in Nederland. Na haar veelbekroonde eindexamenfilm Dame met het witte hoedje (1997) maakte ze Na de Lente van “68 (Gouden Beeld 2001), over de liefde van haar ouders in tijden van Koude Oorlog, en de gelauwerde serie Passie voor de Hermitage (Grand Prix FIFA Montréal 2003), verhalen achter de schermen van het grootste museum ter wereld.

Daarna verlegde zij haar blik naar Iran met de lange documentaire Voices of Bam (co-regie Maasja Ooms), een film over rouw en herinnering, die op vele internationale filmfestivals vertoond en onderscheiden werd, waaronder het Tribeca Filmfestival.

In 2008 kreeg Van der Horst de Jan Kassies Stimuleringsprijs van het Mediafonds, waarbij haar oeuvre geroemd werd om de poëtische kracht. Met de film Boris Ryzhy keerde ze terug naar Rusland voor een portret van deze jonge Russische dichter en zijn generatie. De film won de Zilveren Wolf op IDFA 2008.

“...Veelzeggend...aangrijpend portret van Rusland. (***** NRC Handelsblad)

“ ...subtiel maar vasthoudend...zorgvuldige, ontroerende documentaire. Prachtig...indrukwekkend... (**** De Volkskrant)

“ ...betoverend...beeldschone en buitengewoon ontroerende reconstructie... (**** Trouw)

Details

Regisseur

Aliona van der Horst

Productiejaar

2017

Productieland(en)

NL

Originele titel

Liefde is aardappelen

Lengte

90 min.

Taal

Nederlands, Russisch, Engels

Drager

DCP

Liefde is aardappelen st 3 jpg sd low
Liefde is aardappelen st 5 jpg sd high
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op