Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Lions Love (Agnès Varda, US/FR 1969)

Lions Love

Agnès Varda / US, FR, 1969 / 110 min.

Agnès Varda filmt o.a. Warhol-superster Viva en independent filmer Shirley Clarke in een complexe vertelling in de hippietijd waarin feit en fictie verward raken in film-over-film, met op de achtergrond de moordaanslagen op Robert Kennedy en Andy Warhol – de tv staat altijd aan.   

poster Lions Love (Agnès Varda, US/FR 1969)

Agnès Varda woonde eind jaren zestig met haar man, filmer Jacques Demy, een tijdlang in Californië. Daar draaide ze onder meer een documentaire over de Black Panthers én een nog maar zelden vertoonde film, Lions Love (…and Lies).

Varda filmt een hippie-achtig ménage-à-trois tussen Viva, een van Andy Warhols Factory-supersterren, hoofdrolspeelster in de vroege Warhol-nobudget-films, en James Rado en Gerome Ragni, bedenkers van de rockmusical Hair. De drie vormen een gemeenschap in de heuvels van Hollywood en krijgen al snel gezelschap van independent regisseur Shirley Clarke, die zowel zichzelf speelt als surrogaat is voor Varda.

Clarke was regisseur van drie baanbrekende sixtiesfilms waarin dagelijks leven en kunst in elkaar overvloeien en de grens tussen documentaire en fictie diffuus wordt (The Connection; The Cool World; Portrait of Jason). In Varda’s films speelt ze een regisseur die door Hollywood het recht op eindmontage wordt ontzegd, precies zoals Varda overkwam.

Verwarring

Door Clarke als echt bestaande filmer in haar fictiefilm over vrije liefde, het gebruik van psychedelica en sixties-tegencultuur op te nemen, zaait Varda (Cléo de 5 à 7; Loin du Vietnam) bewust verwarring, helemaal als ze zelf in beeld komt om Clarke te vervangen. En de ‘acteurs’ stappen regelmatig uit hun rol om met Varda achter de camera te overleggen.

Is Lions Love... een documentaire over tegencultuurstardom? Of een fictiefilm waarin de chaotische, gewelddadig politieke werkelijkheid – 1968 is het jaar van onder meer de moord op Robert Kennedy en de moordaanslag op Viva's inspiratiebron Andy Warhol – via de tv continu aanwezig is? Wat ís fictie eigenlijk? En kunnen drugs ons zicht op 'de werkelijkheid' niet juist verscherpen? Dat zou je de centrale vraag kunnen noemen van Varda’s meditatie over het einde van de swinging sixties.

De film wordt ingeleid door Patricia Pisters, hoogleraar Film, Media en Cultuur aan de UvA.

Dit is onderdeel van

Details

Not (yet) rated

Regisseur

Agnès Varda

Productiejaar

1969

Productieland(en)

US, FR

Originele titel

Lions Love

Lengte

110 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

ZONDER

Drager

DCP

Onderdeel van

Underground

Eye Filmmuseum zet dit najaar de schijnwerpers op de Amerikaanse avant-gardecinema van de jaren zestig. In de tentoonstelling en het omvangrijke filmprogramma zijn zowel iconische als minder bekende films opgenomen en wordt de explosie aan vormexperimenten in de experimentele film van die periode belicht. Te zien is werk van sleutelfiguren in de avant-gardecinema, onder wie Jonas Mekas, Maya Deren en Stan Brakhage, naast films van makers uit de wereld van de beeldende kunst, met Bruce Conner, Yayoi Kusama, Yoko Ono en Andy Warhol als bekende namen. Dit alles tegen de roerige achtergrond van een maatschappij in beweging.

Lees meer
campagnebeeld Underground – American Avant-Garde Film in the 1960s
still Lions Love (Agnès Varda, US/FR 1969)
still Lions Love (Agnès Varda, US/FR 1969)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 13 oktober 2024 — 5 januari 2025

    Underground

    American Avant-Garde Film in the 1960s

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op