Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Little Dieter Needs to Fly (Werner Herzog, DE/GB/FR 1997) © Werner Herzog Film

Little Dieter Needs to Fly

Werner Herzog / DEUZE, GB, FR, 1997 / 78 min.

Dieter Dengler lijkt een typische Herzog-held: een onverschrokken dromer op het randje van krankzinnigheid. Maar Dengler, piloot in de Vietnamoorlog, heeft echt bestaan. Negen jaar na deze documentaire zou Herzog diens verbijsterende verhaal tot de speelfilm Rescue Dawn bewerken.

poster Little Dieter Needs to Fly (Werner Herzog, DE/GB/FR 1997)
Dieter Dengler groeide op in het Zwarte Woud waar hij tijdens de Tweede Wereldoorlog een vijandelijk vliegtuig laag over het ouderlijk huis zag scheren. Vanaf dat moment stond voor de jongen één ding vast; hij zou piloot worden. Die droom bracht hem naar de Verenigde Staten, waar hij als straaljagerpiloot aan de Vietnamoorlog deelnam. Nadat zijn toestel was neergehaald, belandde hij in een nachtmerrie van maandenlange gevangenschap, marteling en uitputting.

Herzogs documentaire over Dengler begint traditioneel, met de hoofdpersoon die de regisseur zijn huis toont, waarvan de voordeur altijd openstaat, een tic die hij zou hebben overgehouden aan zijn gevangenschap. Protagonist Dieter Dengler wordt door Herzog zelf als een van zijn favoriete figuren in zijn oeuvre genoemd en je begrijp meteen waarom.

Vervreemdend en typisch Herzogiaans zijn de scénes waar Herzog Dengler meeneemt naar de jungle van Laos waar de laatste ogenschijnlijk onbewogen zijn gruwelijke ervaringen naspeelt, te midden van Laotiaanse figuranten. De grens tussen feit en fictie vervaagt daarbij compleet. Het levert een huiveringwekkend relaas op, juist door het contrast met Denglers nuchtere verteltrant.

Extatische waarheid

Samen met zijn Glocken aus der Tiefe (1993) en Family Romance, LLC (2019) belichaamt deze film misschien wel het beste Herzogs idee van die 'ecstatic truth' of 'extatische waarheid': juist wanneer de grenzen tussen feit en fictie vervagen komt er iets vrij dat 'meer waar' kan zijn dan de droge feiten.

Beelden © Werner Herzog Film

Dit is onderdeel van

Details

Not (yet) rated

Regisseur

Werner Herzog

Productiejaar

1997

Productieland(en)

DEUZE, GB, FR

Originele titel

Little Dieter Needs to Fly

Lengte

78 min.

Taal

English

Ondertiteling

NONE

Drager

DCP

Onderdeel van

Werner Herzog

Eye Filmmuseum presenteert een tentoonstelling en omvangrijk filmprogramma rondom het werk van de gevierde filmmaker Werner Herzog. Met zijn onorthodoxe oeuvre – dat ruim zeventig speelfilms, documentaires en shorts omvat – weet Herzog het publiek al ruim een halve eeuw lang te fascineren met onvergetelijke verhalen, beelden en personages. Zijn films bieden inzicht in de relatie tussen mensen en de chaotische wereld om hen heen, en in de oneindige onverschilligheid van de natuur ten opzichte van het menselijk bestaan.

Lees meer
campagnebeeld Werner Herzog – The Ecstatic Truth
still Little Dieter Needs to Fly (Werner Herzog, DE/GB/FR 1997) © Werner Herzog Film
still Little Dieter Needs to Fly (Werner Herzog, DE/GB/FR 1997) © Werner Herzog Film
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op