Louis van Gasteren: seismograaf van onze tijd
De een schreef een vuistdikke biografie, de ander een filmwetenschappelijke studie. Beiden kozen hetzelfde onderwerp: filmmaker en kunstenaar Louis van Gasteren, regisseur van spraakmakende documentaires over provo, LSD-behandelingen in de psychiatrie, en een vrolijke reisfilm door Joegoslavië. Hoogleraar Mediastudies Patricia Pisters spreekt met biograaf Jan Willem Regenhardt over leven en werk van Van Gasteren; het interview wordt afgewisseld met korte films van Van Gasteren uit de Eye-collectie.
Louis van Gasteren: seismograaf van onze tijd, de vuistdikke biografie van Louis van Gasteren schetst een intiem, hilarisch en openhartig portret van de roemruchte filmmaker en kunstenaar Louis van Gasteren (1922 - 2016).
Zijn eerste documentaires gingen over de wederopbouw in de jaren vijftig, in magische jaren zestig en zeventig stortte hij zich in het opwindende leven dat toen losbarstte. Niemand heeft die tijd zo intens heeft gedocumenteerd als Van Gasteren; journalist Henk Hofland dichtte de filmmaker zelfs unieke kwaliteiten toe als “seismograaf van onze tijd”.
geruchtmakende affaire
In het laatste deel van zijn leven blikte Van Gasteren – afkomstig uit een artistiek nest – terug op de jaren voor hem en legde hij zich toe op de kunst van het observeren. Zij leven stond voor een belangrijk deel in het teken van een geruchtmakende affaire uit de Tweede Wereldoorlog: in 1943 liquideerde Van Gasteren een joodse onderduiker die bij hem was ondergebracht, naar eigen zeggen omdat de man labiel was en een groot gevaar vormde voor anderen.
In het filmprogramma is een aantal korte films van Van Gasteren te zien, waaronder Vliegende schotels geland (1955, commercial Albert Heijn), Omdat mijn fiets daar stond (1966, over politiegeweld in roerig Amsterdam) en Een verstoorde maaltijd in een Russisch klooster (1978, een vrolijke bewerking van vroeg-twintigste-eeuwse Russische porno).
biograaf versus hoogleraar
Schrijver en historicus Jan Willem Regenhardt (1952) schreef eerder biografieën van de verzetsman en kunstenaar Eduard Veterman en van de getalenteerde pianist Mischa Hillesum, die in een psychiatrische inrichting belandde. Patricia Pisters is professor Media Studies aan de Universiteit van Amsterdam. In 2016 verscheen van haar hand Filming for the Future: The Work of Louis van Gasteren. Pisters is in 2019 Eye Scholar in Residence.
De middag wordt georganiseerd in samenwerking met Boom uitgevers Amsterdam en Spectrum Film.
Details
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.