Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Love and death

Love and Death

Woody Allen / US, 1975 / 85 min.

Woody Allens prachtig geschoten satire op de Russische literatuur is een komedie vol filosofische dialogen tussen Allen en Diane Keaton, die de Russische echtgenote van deze angstige oorlogsheld speelt.  EYE wijdt deze zomer een retrospectief aan de films van Woody Allen.

La ultima noche de boris grushenko 1975 2

Allen speelt de pacifistische Boris Grushenko die, na Napoleons invasie in Oostenrijk, wordt gedwongen om zich aan te sluiten bij het Russische leger, om uit te groeien tot oorlogsheld. Hij keert terug om de mooie Sonja (Diane Keaton) te trouwen.

Allen stopte zijn film vol met filosofische discussies en provocerende thema's (het nog steeds intrigerende debat tussen Allen en Keaton over God), waarmee deze onbekendere Allen-film het verdient om een nieuw publiek te vinden.

Voor zijn scherpe parodie liet Allen zich inspireren door de romans van Dostojevski en Tolstoj, ook zijn er vele verwijzingen naar Bob Hope en – onmiskenbaar Allens grootste invloed –, Ingmar Bergman en diens Het zevende zegel (ook te zien in EYE) en Persona (in het laatste shot van Keaton). Allen won er een Zilveren Beer in Berlijn mee.

Als Boris Grushenko spreekt Allen een lange monoloog uit, vol komische adviezen zoals: “The key here, I think, is to not think of death as an end. But ... but ... think of it more as a very effective way of cutting down on your expenses.”

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Woody Allen

Productiejaar

1975

Productieland(en)

US

Originele titel

Love and Death

Lengte

85 min.

Ondertiteling

FRA

Drager

35mm

Onderdeel van

De komedies van Woody Allen

Wat maakt Woody Allen tot een van de meest briljante komieken van de afgelopen honderd jaar? In De komedies van Woody Allen belicht Eye zijn omvangrijke oeuvre, van de zelden meer vertoonde ‘early, funny ones’ uit de vroege jaren zeventig tot zijn nieuwste film Irrational Man.

Lees meer
campagnebeeld De komedies van Woody Allen
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op