Luger
Theo van Gogh / NL, 1982 / 80 min.
Controversieel, politiek incorrect speelfilmdebuut Theo van Gogh, die 20 jaar geleden werd vermoord. Thom Hoffman is Chris Luger, een fascistische Haagse psychopaat die een miljonairsdochter gijzelt. De vader van het meisje weigert het losgeld te betalen.
De 24-jarige Van Gogh, al meerdere malen afgewezen door de Filmacademie, en vastbesloten om vanuit Wassenaar naam te maken in Amsterdam, wilde een film maken die leek op het werk van Herzog, Fassbinder en Schlöndorff: tegendraads en vervreemdend. En zo politiek-incorrect mogelijk. Vlak na het uitkomen van zijn brutale gangsterhomemovie Luger regende het klachten, vooral over een scène met twee katten in een draaiende wasmachine. De wasmachinescène werd ook vertoond in het VPRO-jongerenmagazine Neon, waarna tal van tv-kijkers hun abonnement opzegden.
Een lid van de CRM-commissie die de film moest beoordelen, noemde Van Goghs debuut “adolescentenpoep”. Zelf sprak de regisseur van “een vrolijke familiefilm”. De pers zag in de figuur van Chris Luger overeenkomsten met die andere lone wolf, Jeff Costello, vertolkt door Alain Delon in Melvilles Le samouraï.
Hondenriem
Geld praatte Van Gogh los bij een paar rijke inwoners van Wassenaar. “Hij moest en hij zou”, aldus producent Jan Bernard Bussemaker. “Dat ging gepaard met een kracht die ik zelden bij anderen gezien heb.” Met zijn aanstekelijke gedrevenheid haalde Van Gogh studente Laurien Hildering over de vrouwelijke hoofdrol te spelen en zich aan een hondenriem door de film te laten slepen.
Het oorspronkelijke 16mm-negatief van de film is tot nu toe vermist. Naar verluid smeet een vriendin van Van Gogh de filmblikken na een uit de hand gelopen ruzie in de gracht. De enige twee overgebleven 16mm-vertoningsprints bevinden zich in de collectie van Eye.
Dit is onderdeel van
Details
Regisseur
Theo van Gogh
Productiejaar
1982
Productieland(en)
NL
Originele titel
Luger
Lengte
80 min.
Taal
Nederlands
Ondertiteling
ZONDER
Drager
16mm
Onderdeel van
Amsterdam Forever Young
Het multiculturele, visueel aantrekkelijke Amsterdam is vanaf haar ontstaan een bron van inspiratie geweest voor kunstenaars. Ook filmmakers ontdekten al vroeg de fotogenieke kwaliteiten van de stad.
Eye Film Player
Reis op de Eye Film Player door Amsterdam in de film. Met films van o.a. Frans Weisz, Ed van der Elsken, Louis van Gasteren en Marleen Gorris.
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN