Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
M butterfly still 0

M. Butterfly

David Cronenberg / US, 1993 / 101 min.

Weelderige en toch intiem historisch drama, waarin een Franse ambtenaar (Jeremy Irons) in het China van Mao verliefd wordt op een mooie operazangeres – niet wetende dat ‘zij’ zowel een man is als een spion. Bewerking van het veelgeprezen toneelstuk van David Henry Hwang.

M butterfly poster

De Franse diplomaat Gallimard wordt verliefd op een operadiva (John Lone), een man vermomd als vrouw, zowel op als buiten het podium. De twee beginnen een affaire die twintig jaar duurt, terwijl Gallimard al die tijd niet op de hoogte is van de ware identiteit van zijn geliefde, en van het feit dat hij/zij een spion is voor de Chinese overheid. Via Gallimard houdt de spion zijn/haar superieuren op de hoogte van Amerikaanse troepenbewegingen in Vietnam. De door de liefde gekwelde Gallimard wil of kan de waarheid over zijn “perfecte vrouw” niet onder ogen zien.

Deze ogenschijnlijk atypische film van Cronenberg – zijn eerste film buiten het griezelgenre – bevat toch een aantal van zijn belangrijkste thema's: transgressieve seksualiteit, opgedeelde identiteit, en het vermogen van de geest om de biologische werkelijkheid te overstijgen. Voor het scenario baseerde Cronenberg zich op het toneelstuk van David Henry Hwang Hwang, die de belevenissen van de Franse diplomaat Bernard Boursicot in het maoïstisch China van de jaren zestig tot uitgangspunt nam.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

David Cronenberg

Productiejaar

1993

Productieland(en)

US

Originele titel

M. Butterfly

Lengte

101 min.

Ondertiteling

FRA of NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

David Cronenberg

Eye presenteerde van 22 juni t/m 14 september 2014 een grote tentoonstelling rond regisseur David Cronenberg, die een cultstatus verwierf met zijn eigenzinnige films over de wisselwerking tussen lichaam, geest, technologie en massamedia. De tentoonstelling verkende de wereld van Cronenberg via het hoofdthema uit zijn films: de fysieke en psychologische transformatie van zijn personages.

Lees meer
campagnebeeld David Cronenberg – The Exhibition
M butterfly 1
M butterfly 2
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op