Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Mur2

M - eine Stadt sucht einen Mörder (Alternatieve titel)

Fritz Lang / DEUZE, 1931 / 117 min.

Dat Woody Allen zich graag laat inspireren door de filmgeschiedenis heeft hij nooit onder stoelen of banken gestoken. Voor zijn mistige New Yorkse vertelling over een serial killer op de vlucht, Shadows and Fogs, keek Allen goed naar de klassiekers van het Duitse expressionisme, waaronder de beroemde Fritz Lang-noir M. De film is nu te zien in het aan Woody Allen gewijde zomerprogramma.

Poster 94

“Als ik aan langgerekte schaduwen en mist denk, denk ik aan de Duitse meesters die zo vaak met die sfeer werkten”, vertelde Allen eens. Daarmee drukte hij zijn waardering uit voor regisseurs die het Duitse expressionisme zo beklemmend vormgaven: G.W Pabst, F.W. Murnau en, natuurlijk, Fritz Lang.

Het thema van de criminele vervolgde – bij Lang een dwangmatige pedofiel, bij Allen een wurgende serial killer – duikt zowel op in Allens Shadows and Fog als in Langs beroemde klassieker. In beide films is het meestal nacht, slingert de mist zich door de straten en neemt hysterie bezit van de massa. Uit het niets kan de moordenaar toeslaan…

M werd geroemd om zijn acteerwerk – Peter Lorre is fenomenaal als de opgejaagde kindermoordenaar Hans Beckert –, de artdirection, de parallelle montage en het suggestieve gebruik van geluid (het fluitje dat de moorden aankondigt).

M en Shadows and Fog zijn 11 augustus te zien in een double bill-voorstelling. Inleiding door filmhistorica Helen Westerik, voorafgaand aan Langs klassieker.

Double bill-tickets zijn uitsluitend te koop aan de EYE-kassa, niet online. Een double bill-ticket kost €16,- in plaats van € 20,- voor twee aparte voorstellingen (Vrienden betalen € 12,-). Let op: kaartjes zijn ook afzonderlijk verkrijgbaar.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Fritz Lang

Productiejaar

1931

Productieland(en)

DEUZE

Originele titel

M - eine Stadt sucht einen Mörder (Alternatieve titel)

Lengte

117 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

De komedies van Woody Allen

Wat maakt Woody Allen tot een van de meest briljante komieken van de afgelopen honderd jaar? In De komedies van Woody Allen belicht Eye zijn omvangrijke oeuvre, van de zelden meer vertoonde ‘early, funny ones’ uit de vroege jaren zeventig tot zijn nieuwste film Irrational Man.

Lees meer
campagnebeeld De komedies van Woody Allen
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op