Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Rhizome 1

Madelon Hooykaas - the Artist as Explorer

Eye on Art: Madelon Hooykaas – The Artist as Explorer

Een avond met Madelon Hooykaas, een van de belangrijkste videopioniers van Europa. Met zes korte films en video's, een Q&A door kunsthistoricus en curator Jacqueline Grandjean en de presentatie van een interactieve publicatie.

poster Eye on Art: Madelon Hooykaas – The Artist as Explorer

Een avond met Madelon Hooykaas, een van de belangrijkste videopioniers van Europa. Vanaf 1972 werkte ze intensief samen met de Schotse kunstenaar Elsa Stansfield (1945-2004) als het internationaal vermaarde duo Stansfield/Hooykaas. Ze heeft een uitgebreide artistieke praktijk ontwikkeld waarbij ze haar kunst en onderzoek uitvoert in fotografie, film, video, installatie, en interactieve en performancekunst. Terugkerende thema's zijn fysieke en menselijke landschappen, water en licht, herinnering en aanwezigheid, verlies en abstractie, en minimalisme en formalisme. Hooykaas' werk is opgenomen in vele belangrijke internationale kunstcollecties.

Madelon Hooykaas presenteert een selectie van zes films, variërend van vroege 16mm-films die ze in de jaren zeventig met Elsa Stansfield maakte, tot de bioscooppremière van een gloednieuwe film uit 2023, Rhizome. Dit werk is ook te zien in de tentoonstelling ‘Resonance' in Oud Amelisweerd (tot en met 12 november).

Programma

 • Daydreams

  Daydreams (16mm, 1972, 8')

  In deze film verdiepen Madelon Hooykaas en Elsa Stansfield zich in de gedachten en herinneringen die door iemands hoofd gaan van zonsopgang tot zonsondergang. Ze trekken parallellen tussen dag en nacht, en leven en dood.

 • About Bridges

  About Bridges (16mm, 1975, 22')

  "Het begint allemaal met hoe je je voelt op een brug... Je ziet hoe andere mensen bezig zijn en hoe je het zelf ervaart en zo wordt het iets over mensen." Kunstenares Marian Plug spreekt met filmmakers Stansfield/Hooykaas tijdens het samenstellen van haar grote en gelaagde zeefdruk 'The Bridge'. De film verkent verschillende ideeën over werk, verbinding en positionering: een brug betekent iets anders voor een bouwer, een architect of iemand die eroverheen loopt. De film wordt ondersteund door een elektronische soundtrack van de Britse componist Delia Derbyshire.

 • In the footsteps of

  In the Footsteps of Li Yuan-chia and Delia Derbyshire (2020, 9')

  Een meditatie ter ere van de vriendschap en creatieve werkrelatie die Madelon Hooykaas had met wijlen de Chinese kunstenaar Li Yuan-chia (1929-1994) en componist Delia Derbyshire (5 mei 1937-3 juli 2001). Gebaseerd op beelden, tekst en geluid van Li en Delia, beelden uit Madelons eigen archiefcollectie en beelden van de Hubble Telescoop. De basisstructuur van het bewegende beeld is geïnspireerd op het Japanse concept dat gebruikt wordt in Ikebana: ten-chi-jin, wat betekent hemel-aarde-persoon. Caro C's gevoelige soundtrack maakt gebruik van piano, prepared piano (inclusief een pingpongbal onder de klep), gevonden geluiden, stem en elektronica.

 • As above so below 1

  As Above So Below (2019, 5' Nederlandse première)

  Een poëtische interpretatie van het bekende filosofische gezegde 'as above so below'. Het principe verwijst ook naar de onderlinge verbondenheid van de macrokosmos, het universum, met de microkosmos, de aarde.

 • To be or not to bee 1

  To Be or not to Bee (2020, 3')

  Deze korte film is een reactie op een nieuwsitem uit 2020 over onverklaarbare massale bijensterfte in Noord-Italië – dezelfde regio die zwaar getroffen werd door de coronacrisis. Hooykaas doet al enige tijd artistiek onderzoek naar bijen. Ze verwijst naar een voorspelling van Einstein: als de bijen uitsterven, moet de mensheid zich zorgen gaan maken.

 • Rhizome 1

  Rhizome (2023, 3')

  In dit werk zoekt de kunstenaar het verband tussen de wortels van bomen en ondergrondse netwerken die de mens heeft gecreëerd.

 • Documentatie van de solotentoonstelling 'Wheel of Life' (2021, 4')

  Met fragmenten van drie werken: een bewegende sculptuur 'Wheel of Life', soundscape 'Echo' (7') en video 'Resonance' (7').

  Na de vertoning interviewt kunsthistorica en directeur van het Noordbrabants Museum Jacqueline Grandjean de kunstenaar en wordt het boek 'The Artist as Explorer' gepresenteerd. Deze uitgebreide monografie is een interactieve publicatie met QR-codes die toegang geven tot Hooykaas' werk.

Dit is onderdeel van

Details

Not (yet) rated

Productiejaar

2023

Lengte

104 min.

Voertaal

Engels

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Eye on Art

Eye on Art is een programmareeks op het raakvlak van film en andere kunsten. Eye on Art sluit aan bij de actualiteit, met voorstellingen rond hedendaagse kunstenaars en programma’s bij belangrijke tentoonstellingen, manifestaties en Eye-activiteiten.

Lees meer
still uit Cloacinae Serge Onnen & Sverre Fredriksen, NL 2017)
As above so below 1

Podcast Kunst is Lang

Madelon Hooykaas sprak in de podcast Kunst is Lang over haar werk.

Luister naar de podcast
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

 • 20 januari — 20 mei 2024

  Paravel & Castaing-Taylor

  Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op