Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Maidan3

Maidan

Sergei Loznitsa / NL, 2014 / 133 min.

Hoogst actuele, gedurfde documentaire over de revolutie op het Maïdan-plein in Kiev, door de gelauwerde en van oorsprong Oekraïense filmmaker Sergei Loznitsa. In onverbloemde, soms verbluffende beelden legde hij de volksopstand vast tussen december 2013 en februari 2014.

Maidan poster def 0

Het Maïdan-plein in Kiev was de bakermat van de revolutie die het einde betekende van het presidentschap van Viktor Janoekovitsj. Sergei Loznitsa (In the Fog, My Joy) maakte zowel een onverbloemde verslag van de opstand als een bijna abstracte meditatie over massa, chaos en lawaai, gevat in lange, statische takes. Maïdan werd voor het eerst vertoond als speciale voorstelling in Cannes.

In het eerste deel, geschoten in december 2013, heerst er op het plein nog een soort carnavalssfeer. Mensen luisteren naar de oppositieleden en amateurdichters op het podium, vrijwilligers delen voedsel uit, en er wordt vaak en luidkeels gezongen. Het keerpunt is de invoering van de anti-demonstratiewetten in januari 2014, waarna er gevechten uitbreken tussen de demonstranten en de militaire politie. Het geweld escaleert en het duurt niet lang of ze worden over en weer bestookt met gebroken stoeptegels en traangas. Als de politie op de massa schiet waarbij meer dan honderd mensen omkomen, is de tragedie compleet.

Loznitsa en zijn cameramannen laten ondertussen hun camera stevig op de vaste posities staan. Deze commentaarloze beelden worden afgewisseld met enkele verbluffende lange-afstandshots die lijken op schilderijen van 18e-eeuwse slagvelden, met mensen verkleind in een panoramisch landschap. Maar deze momenten van schoonheid doen niets af aan het bloedvergieten dat aan de huidige crisis in Oekraïne voorafging.

Details

Regisseur

Sergei Loznitsa

Productiejaar

2014

Productieland(en)

NL

Originele titel

Maidan

Lengte

133 min.

Drager

DCP - encrypted

Maidan4
Maidan5
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op