Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Mania (George Panoussopoulos, GR 1985)

Mania

George Panoussopoulos / GR, 1985 / 92 min.

In Mania krijgen dierlijkheid en gekte alle ruimte, nu eens niet verteld vanuit menselijk perspectief. Een vrouw verandert tijdens een rustige middag in het park in Athene plotseling in een van de plunderende maenaden van Euripides. Keuzefilm van Janis Rafa.

poster Mania (George Panoussopoulos, GR 1985)

Eye wijdt een tentoonstelling aan het werk van Janis Rafa, waarin de relatie tussen mens en dier centraal staat. Over haar keuzefilm zegt ze: "Mania is een van mijn dierbare films die ik door de jaren heen steeds opnieuw heb bekeken. Het gaat over een vrouw die de rol van zakenvrouw en moeder van zich afschudt en een fictieve wereld betreedt waar het natuurlijke het bovennatuurlijke ontmoet. De locatie van de film is de Nationale Tuin, het enige park in het hart van Athene. In Mania worden de dieren losgelaten en krijgen de menselijke dierlijkheid en gekte ruim baan."

"Mania gaat ook over wat moederschap betekent, over de zorg voor kinderen in relatie tot dieren, nu eens niet verteld vanuit menselijk perspectief. Als film uit 1985 bevat het wel alle clichés van een jaren tachtig-film, maar toch vind ik het interessant hoe fictie en magisch-realisme hier kunnen samengaan met een realistisch filter, zowel in de regie als in de cinematografie."

Over Mania

Op Hemelvaartsdag bezoekt Zoe, een briljante computeranalist, met haar dochter Katerina de Nationale Tuin in het centrum van Athene. Die middag in het park wordt Zoe overweldigd door instinctieve dwanghandelingen. Ze verandert in een oude Maenade, de nimfen van Dionysos, vol extatische waanzin, en blijkt zelfs in staat tot moord. Niet alleen de dieren maar ook alle instincten worden bevrijd.

Dit is onderdeel van

Details

Not (yet) rated

Regisseur

George Panoussopoulos

Productiejaar

1985

Productieland(en)

GR

Originele titel

Mania

Lengte

92 min.

Taal

Greek (modern)

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Janis Rafa

Eye Filmmuseum presenteert dit najaar een solotentoonstelling van kunstenaar en filmmaker Janis Rafa. Haar evocatieve films en video-installaties bevatten zelden gesproken woord; in plaats daarvan richt ze zich op de stille aanwezigheid van tamme of wilde dieren en maakt ze tot drijvende kracht van haar poëtische composities. Janis Rafa’s verhalen handelen niet alleen over menselijke angsten, verwachtingen en mislukkingen; ze leggen ook nadruk op dierlijke instincten, ongetemd gedrag en het menselijk onvermogen samen te leven.

Lees meer
campagnebeeld Janis Rafa – Feed me. Cheat me. Eat me.
still Mania (George Panoussopoulos, GR 1985)
still Mania (George Panoussopoulos, GR 1985)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op