Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Rising (Marina Abramović) (Xtended VR)

Marina Abramovic: performance, film, VR

Lezing door Marga van Mechelen, kunsthistoricus aan de Universiteit van Amsterdam, over het lichaam en de persona’s in de performances van Marina Abramović. In haar nieuwste VR-kunstwerk Rising, te zien in Eye, is ze een avatar. Tijdens de lezing worden enkele films van Abramović vertoond.

still Rising (Marina Abramović) (Xtended VR)

Kunsthistorica Marga van Mechelen volgt het werk van Marina Abramović al vanaf de midden jaren zeventig en kent haar ook persoonlijk goed. Zij doceerde en publiceerde over haar vroege performances en haar theaterstukken uit de jaren negentig. Ter gelegenheid van het verschijnen van Abramović' autobiografie Walk Through Walks interviewde zij Abramovic voor het kunsttijdschrift Metropolis M (dec/jan, no. 6 2016/2017). In haar lezing gaat ze in op Abramović' ideeën over “persona” en zal zij de vraag aan de orde stellen: hoe verhoudt de avatar als persona in haar eerste virtual reality kunstwerk Rising zich tot de persona in haar vroegere werk?

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Virtual Reality in Eye

Virtual Reality-producties vormen een steeds belangrijker deel van de filmervaring, reden voor Eye om er aandacht aan te besteden in een apart programma, Virtual Reality in Eye. Hierin is de blik niet gericht op het oppervlak van het filmdoek maar beweeg je je virtueel driedimensionaal door een ontworpen ruimte die je aan alle kanten omringt en onderdompelt.

Lees meer
Xtended: Angels in Amsterdam in Eye
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op