Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Marina abramovic the artist is present5

Marina Abramovic: The Artist is Present

Matthew Akers / US, 2012 / 99 min.

Marina Abramovic keek in 2010 bezoekers urenlang zwijgend in de ogen in The Museum of Modern Art in New York. Deze intense documentaire volgt haar van dag tot dag, waarbij er 'een waterval van pijn' loskomt.

Poster the artist is present

In The Artist is Present wordt performancekunstenaar Marina Abramovic gevolgd tijdens haar voorbereidingen voor haar grote retrospectief in het MoMA. Voor haar performance “The Artist is Present” zat ze drie maanden lang zes dagen per week in het atrium van het MoMA, waar mensen één voor één tegenover haar konden zitten en haar mochten aankijken, zo lang als ze zelf wilden - met een aangrijpende ontknoping.

kwetsbaar

De documentaire volgt Abramovic van dag tot dag. Vaak vloeien er tranen, ook bij Abramovic zelf: "De mensen hebben me zo geraakt. (...) Je bent kwetsbaar voor ze. Je stuurt ze niet weg na vijf minuten. Ze mogen zoveel van je nemen als ze zelf willen. Je geeft ze de mogelijkheid om zich te openen. En dan is het alsof er een waterval van pijn loskomt."

rising

The Artist is Present draait bij het VR-kunstwerk Rising van Abramovic, dat te zien is in Eye, samen met enkele van haar performancefilms op monitoren. In samenwerking met VPRO is ook een uitgebreid interview met Abramovic te bekijken, opgenomen in New York, over de relatie tussen het gebruik van haar lichaam in haar werk: van performance en heropvoering door haarzelf en anderen, naar performance met een virtueel lichaam, zoals in de virtual reality van Rising. Op 27 november komt kunsthistorica Marga van Mechelen over dit onderwerp spreken in Eye on Art.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Matthew Akers

Productiejaar

2012

Productieland(en)

US

Originele titel

Marina Abramovic: The Artist is Present

Lengte

99 min.

Drager

DCP

Onderdeel van

Virtual Reality in Eye

Virtual Reality-producties vormen een steeds belangrijker deel van de filmervaring, reden voor Eye om er aandacht aan te besteden in een apart programma, Virtual Reality in Eye. Hierin is de blik niet gericht op het oppervlak van het filmdoek maar beweeg je je virtueel driedimensionaal door een ontworpen ruimte die je aan alle kanten omringt en onderdompelt.

Lees meer
Xtended: Angels in Amsterdam in Eye
Ecinemamarina abramovic the artist is present3
Ecinema marina abramovic the artist is present2
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op