Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Poster for minus zero designed by ross bleckner

Marlene Dumas goes to the Movies: Collage 2

Carl Th. Dreyers film over het beroemdste heksenproces uit de geschiedenis is een  aaneenschakeling van close-ups van actrice Maria Falconetti. Zij vertolkt het lijden van Jeanne d’Arc, de beroemde ‘maagd van Orléans’. Keuze van Marlene Dumas, die voor het EYE on Art-programma drie filmavonden verzorgt.

Jubilee derek jarman

De Deense cineast Carl Theodor Dreyer (1889-1968) stond bekend om zijn perfectionisme en voorkeur voor onheilszwanger psychologisch drama in sterke zwart-witcontrasten. Over zijn verfilming van de roerige geschiedenis van Jeanne d” Arc (1412-1431), wier leven eindigde op de brandstapel, zei hij: “Ik wilde de ziel tonen achter de façade van het menselijk gelaat”.

Dreyers Jeanne d” Arc is een van de lievelingsfilms van schilder Marlene Dumas. Van haar werk is in september een retrospectief te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam. Bij de tentoonstelling verzorgt Dumas voor EYE drie avondvullende filmavonden, waarin ze vertelt over de films die haar geïnspireerd hebben.

Op 30 september spreekt ze – voorafgaand aan de Jeanne d”Arc-voorstelling – over het gebruik van de close-up in film en in haar eigen werk. EYE vertoont de kopie die overeenkomt met de film zoals die in 1928 in première ging in Parijs.

De overzichtstentoonstelling Marlene Dumas – The Image as Burden in het Stedelijk Museum Amsterdam (6 september 2014 t/m 4 januari 2015) is de eerste grote solotentoonstelling in twintig jaar van Dumas in Nederland en brengt meer dan tweehonderd van haar belangrijkste werken bijeen, vanaf de late jaren zeventig tot nu.

onderdeel van EYE on ART

EYE on ART is een wekelijks programma op het raakvlak van film en beeldende kunst. Vast onderdeel blijft het bekende E*Cinema, waarin experimenteel werk van nieuwe makers is te zien naast films van de avant-gardemeesters uit vroeger jaren. Hierin zijn ook speciale, door studenten van kunstacademies en universiteiten samengestelde programma”s te zien. Meer informatie

Details

Minus zero oblowitz set
Ron vawter rosemary hochschild in minus zero
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op