Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Pieter jan portrait 2

Masterclass Pieter Jan Brugge

Regisseur Jean van de Velde (All Stars, Lek, Hoe duur was de suiker) gaat aan de hand van filmfragmenten in gesprek met Pieter Jan Brugge over zijn werk als producent en regisseur, en in het bijzonder zijn samenwerking met Michael Mann.

Poster heat and vice films of michael mann

Jean van de Velde praat deze middag met Pieter Jan Brugge, die in 1979, na de Filmacademie, naar de Verenigde Staten vertrok. Hier werd hij producent van Michael Manns Heat (1995), The Insider (1999, Oscarnominatie voor Brugge) en Miami Vice (2006), en van films als The Pelican Brief (1993) en Consenting Adults (1992). In 1981 produceerde hij Jean van de Veldes De afstand. Brugge heeft één film geregisseerd: The Clearing (2004) gebaseerd op de ontvoering van Gerrit-Jan Heijn in 1987, met in de hoofdrollen Robert Redford, Willem Dafoe en Helen Mirren.

Scenarioschrijver en regisseur Jean van de Velde brak in 1993 door als regisseur en schrijver van de film De kleine blonde dood, naar het boek van Boudewijn Büch. Van de Velde maakte daarna All Stars, de politiefilm Lek (Gouden Kalf), de moderne filmversie van Floris, Hoe duur was de suiker en in samenwerking met Marco Borsato de film Wit licht. Bram Fischer (2017) is bekroond met een Gouden Kalf voor het Beste scenario.

Deze avond is georganiseerd in samenwerking met de Dutch Academy For Film, Nederlandse Filmacademie, Filmproducenten Nederland, Dutch Directors Guild en het Netwerk Scenarioschrijvers.

Leden van deze organisaties kunnen op vertoon van hun uitnodiging een gratis ticket halen bij de speciale balie in het entreegebied van Eye.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Michael Mann

Michael Mann vangt op onnavolgbare wijze de gruizige kanten van het grotestadsleven in gestileerde beelden. Zijn helden zijn existentiële eenlingen, stuk voor stuk doordrongen van een eergevoel dat hen rechtstreeks naar de hemel of naar de hel leidt.

Lees meer
campagnebeeld Heat & Vice: The Films of Michael Mann
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op