Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Divine horsemen2

Maya Deren – Voodoo Priest

EYE gaat dit seizoen in grote stappen en chronologisch langs de hoogtepunten van de experimentele film en kunstenaarsfilm. Ditmaal met delen van het nooit uitgebrachte Witch’s Cradle en Divine Horsemen. Met voodoo act en live muziek.

Maya deren

Witch”s Cradle outtakes

Maya Deren, VS, 1943, 10 minutenMaya Derens nooit uitgebrachte korte film Witch”s Cradle is opgenomen rond de New Yorkse Surrealistische Tentoonstelling van 1942, waar ook werk van Marcel Duchamps te zien was. Deze montage van stukken uit die film, waaronder een zeer kort beeld van Duchamp zelf, is het weinige wat we op dit moment weten van deze opmerkelijk film, die vrij baan geeft aan de hekserij, iets waar Derens zich altijd voor heeft geïnteresseerd.

Divine Horsemen: the Living Gods of Haiti by Maya Deren

Maya Deren, VS, 1947-1951, 55 minuten

Maya Deren bracht tussen 1947 en 1951 geruime tijd door op Haïti, waar ze vele beelden schoot van de voodoo-rituelen aldaar. Op een van haar reizen werd Deren zelf ingeleid als voodoo-priesteres. Pas na haar dood werd de film gemonteerd en ook het commentaar, gebaseerd op haar gelijknamige boek uit 1953, werd postuum toegevoegd.

In haar filmgedicht gaan kunst en etnografie samen, waarbij de Haïtiaanse dans contrasteert met niet-Haïtiaanse elementen in een reeks droomachtige sequenties die als een alternatieve realiteit worden gepresenteerd – een erfenis van het surrealisme.

Performance door Samira Elagoz en Jeanette Groenendaal. Live muziek door Mola Sylla (stem, kalimba) en Vincent Pino (electrische guitaar)

Details

Maya deren2
Witch cradle1
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op