Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Mechanisms Common to Disparate Phenomena: #59 (Joost Rekveld, BE 2023)

Mechanisms Common to Disparate Phenomena: #59

Joost Rekveld / BE, 2023 / 79 min.

Première van Joost Rekvelds abstracte sciencefictionfilm #59, waarin mensen, aliens en elektronische apparaten continu bewegen tussen twee extremen van een menselijke koortsdroom: van planetaire controle aan de ene kant, en levendige machinale chaos aan de andere.

poster Mechanisms Common to Disparate Phenomena: #59 (Joost Rekveld, BE 2023)
De abstracte sciencefictionfilm #59 vertrekt vanuit de ervaringen die mensen en elektronische circuits delen. Onze computertechnologie ontstond tijdens de Koude Oorlog als een bijproduct van de ontwikkeling van atoomwapens en de planetaire surveillance-systemen die daar het gevolg van waren. In 1961 ontdekten Edward Lorenz en Yoshisuke Ueda onafhankelijk van elkaar het bestaan van deterministische chaos in hun computers.

Alle beelden in #59 komen voort uit analoge signalen, in een re-enactment van in onbruik geraakte computertechnieken. Historische instrumenten werden gebruikt om deze signalen op te wekken. Zoals een analoge computer uit 1963, vroege sonar en radar oscillators en onderdelen uit militaire vluchtsimulatoren. De film is een poging om deze technologien te bevrijden van hun problematische oorsprong. Verhalende elementen van sciencefictionfilms uit deze periode zetten de toon, terwijl radar- en televisiebeelden doen denken aan de eerste computergraphics. Wat zouden elektronische circuits doen zonder mensen ?

Over Joost Rekveld

Joost Rekveld is een kunstenaar en onderzoeker die zich afvraagt wat mensen kunnen leren van een dialoog met de machines die ze gebouwd hebben. In een vorm van media-archeologie exploreert hij verschillende manieren om zich materieel te verhouden met apparaten uit vergeten uithoeken van de geschiedenis van wetenschap en technologie. De resultaten hiervan nemen vaak de vorm aan van abstracte films die werken als een ooggetuigenverslag van nog onbekende gebieden. In hun zintuigelijkheid zijn ze een poging om tot een intiem begrip van onze technologische wereld te komen.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Joost Rekveld

Productiejaar

2023

Productieland(en)

BE

Originele titel

Mechanisms Common to Disparate Phenomena: #59

Lengte

79 min.

Taal

English

Ondertiteling

NONE

Drager

DCP

Onderdeel van

Eye on Art

Eye on Art is een programmareeks op het raakvlak van film en andere kunsten. Eye on Art sluit aan bij de actualiteit, met voorstellingen rond hedendaagse kunstenaars en programma’s bij belangrijke tentoonstellingen, manifestaties en Eye-activiteiten.

Lees meer
still uit Cloacinae Serge Onnen & Sverre Fredriksen, NL 2017)

Why in Eye

Samen met de kunstenaar en onderzoeker Joost Rekveld, vragen we ons af wat mensen kunnen leren van een dialoog met machines.

Anna Abrahams
programmeur Eye

still Mechanisms Common to Disparate Phenomena: #59 (Joost Rekveld, BE 2023)
still Mechanisms Common to Disparate Phenomena: #59 (Joost Rekveld, BE 2023)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op