Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Mein Liebster Feind (Werner Herzog, DE 1999) © Werner Herzog Film

Mein Liebster Feind

Werner Herzog / DEUZE, 1999 / 95 min.

Voor Werner Herzog was Klaus Kinski een muze, maar dan wel een van de gevaarlijke soort. Toch was de omstreden acteur die na een turbulente carrière op 65-jarige leeftijd aan een hartaanval overleed, een onmisbare schakel in het oeuvre van de regisseur.

poster Mein Liebster Feind (Werner Herzog, DE 1999)
Als een door de duivel bezeten Jezus staat Klaus Kinski tegenover een volle zaal die zijn tirade met honend gejoel beantwoordt. Geen betere introductie van de legendarische Duitse acteur dan deze. Kinski was een onmogelijk mens, een egomaniak, een gevaar voor zijn omgeving en eigen dochters, en een wandelende paradox die roekeloosheid aan kleinzerigheid paarde.

Vijf films zou hij met Herzog maken, twee mannen die elkaar over en weer met de dood bedreigden. Maar Kinski's tegenspeelster uit Fitzcarraldo, Claudia Cardinale, herinnert zich een lieve, galante man. Evenals actrice Eva Mattes, die met hem in Woyzeck speelde en hem prijst om zijn generositeit en empathie.

Het verschijnsel Kinski laat zich dus lastig bevatten. Maar dat geldt evenzeer voor Herzog, voor wie iedere samenwerking bijna letterlijk in een gevecht op leven en dood uitmondde. Gelukkig bewijzen de films Herzogs gelijk. Ook postuum, zoals deze – ondanks alles – liefdevolle ode aan zijn 'liefste vijand'.

Beelden © Werner Herzog Film

Dit is onderdeel van

Bijzondere vertoningen

Details

This movie contains scenes of violencePersons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Werner Herzog

Productiejaar

1999

Productieland(en)

DEUZE

Originele titel

Mein Liebster Feind

Lengte

95 min.

Taal

German, English

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Werner Herzog

Eye Filmmuseum presenteert een tentoonstelling en omvangrijk filmprogramma rondom het werk van de gevierde filmmaker Werner Herzog. Met zijn onorthodoxe oeuvre – dat ruim zeventig speelfilms, documentaires en shorts omvat – weet Herzog het publiek al ruim een halve eeuw lang te fascineren met onvergetelijke verhalen, beelden en personages. Zijn films bieden inzicht in de relatie tussen mensen en de chaotische wereld om hen heen, en in de oneindige onverschilligheid van de natuur ten opzichte van het menselijk bestaan.

Lees meer
campagnebeeld Werner Herzog – The Ecstatic Truth
still Mein Liebster Feind (Werner Herzog, DE 1999) © Werner Herzog Film
still Mein Liebster Feind (Werner Herzog, DE 1999) © Werner Herzog Film
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op