Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Ouroboros 1

Memory, Exile, Travel: Ouroboros

Een avond die ons meeneemt via Beiroet, de Bekavallei van Libanon, Gaza en Jeruzalem, naar Spitsbergen, IJsland, Bretagne en de Mojave-woestijn. Met films van kunstenaars die het landschap bekijken vanuit het perspectief van herinnering en ballingschap, waaronder Basma Alsharifs experimentele film Ouroboros (2017) en Mira Adoumiers visuele essay Errans (2019, om 19.15).

1080x1795 trembling landscapes

De avond is samengesteld door Nat Muller, gastcurator van de tentoonstelling Trembling Landscapes: Between Reality & Fiction. Met inleiding door Lara Khaldi. Na afloop is er een Q&A met Basma Alsharif.

Ouroboros is de eerste speelfilm van beeldend kunstenaar Basma Alsharif. Deze experimentele film is een eerbetoon aan de Gazastrook en aan de mogelijkheid van hoop op basis van de eeuwige terugkeer. De film volgt een man door vijf verschillende landschappen. Een reis buiten de tijd, die het einde als het begin markeert en onderzoekt hoe we verder gaan als alles verloren is.

inleiding

Met een inleiding door Lara Khaldi, een onafhankelijke curator en criticus gevestigd in Jeruzalem en Amsterdam. Ze is alumini van het curatoriële programma van de Appel, Amsterdam, en de European Graduate School, Zwitserland. Ze heeft vaak samengewerkt met de Al Ma”mal Art Foundation in Jeruzalem, het Khalil Sakakini Cultural Center, Ramallah en Sharjah Art Foundation. Tot voor kort was ze hoofd van het Media Studies Program bij Bard Al Quds, Jeruzalem. Momenteel maakt ze deel uit van het artistieke team van Documenta vijftien. Na afloop is er een Q&A met Basma Alsharif.

Zie ook de voorstelling om 19.15: Errans

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Trembling Landscapes

Landschap is een beladen begrip in het Midden-Oosten.* Aan de ene kant speelt een heftige mix van nationale en natuurlijke grenzen, conflicten over grondstoffen en gebied en (koloniale) geschiedenis. Aan de andere kant is het een rijke bron voor identiteit, traditie, en verbeelding.

Lees meer
Ali Cherri, The Disquiet
Ouroboros 2
Ouroboros 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op