Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Mes petites amoureuses (Jean Eustache, FR 1974)

Mes petites amoureuses

Jean Eustache / FR, 1974 / 123 min.

Meteen na ziin succès de scandale La maman et la putain draaide Jean Eustache zijn portret van Daniel, adolescent die terug moet naar zijn ongehuwde moeder in Narbonnes. Over verliefdheid en opgroeien in de provincie. Digitale restauratie (4K). 

poster Mes petites amoureuses (Jean Eustache, FR 1974)
Er zijn filmmakers die decennialang onder de radar blijven en dan plotseling in de aandacht staan. Twee films van Jean Eustache zijn nu digitaal gerestaureerd te zien op het grote doek. Het is het filmbedrijf Les Films du Losange, in 1982 opgericht door Barbet Schroeder en Eric Rohmer, die het werk van de ‘laatste grote nouvelle vague-regisseur’ weer beschikbaar heeft gemaakt.

Nadagen van '68

Jean Eustache (1935-1981) deed, onder meer als assistent van Jean-Luc Godard, ervaring op op de sets van nouvelle vague-films. In 1973 baarde hij opzien met het drie uur en 40 minuten durende La maman et la putain, schets van een driehoeksverhouding in de nadagen van de mei ’68-opstand, toen ook de eerste vraagtekens werden gezet bij de seksuele revolutie. De film kreeg in Cannes de Grote Juryprijs toegekend.

Meteen daarna draaide Eustache het licht autobiografische Les petites amoureuses – waarbij de regisseur overigens de autobiografische inslag ontkende.

Onthecht

Eustaches schildering van Daniel, kind van een ongehuwde moeder die is ondergebracht bij zijn grootmoeder maar voor zijn entree op het lycée terug moet naar z’n moeder, is in de eerste plaats een ‘film voor kinderen’, legde de regisseur uit. Een film over hoe het is als je moeder je onder valse voorwendselen naar Narbonne heeft gelokt: Daniel mag niet doorleren maar moet gaan werken.

Terwijl hij zijn dagen slijt als leerling in een garage, voelt Daniel zich leeg; in de cafés kijkt hij naar de oudere jongens en hun versierpogingen, als een onthechte observator van het leven.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Jean Eustache

Productiejaar

1974

Productieland(en)

FR

Originele titel

Mes petites amoureuses

Lengte

123 min.

Taal

French

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Restored & Unseen

Zet een paar filmliefhebbers bij elkaar en binnen de kortste keren gaat het gesprek over titels die nodig moeten worden ingehaald of juist teruggezien. Bij voorkeur op het grote doek, van erkende meesterwerken tot vergeten pareltjes. Restored & Unseen komt aan die vraag tegemoet, met tweewekelijkse voorstellingen van gerestaureerde klassiekers en herontdekte films, toegelicht door Eye-programmeur Leo van Hee of speciale gasten.

Lees meer
campagnebeeld Restored & Unseen
still Mes petites amoureuses (Jean Eustache, FR 1974)
still Mes petites amoureuses (Jean Eustache, FR 1974)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op