Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Miel emile eye filmmuseum01

Miel-Emile

Peter van Houten / NL, 2019 / 145 min.

Filmmaker Peter van Houten volgde het gezin van de Nederlandse kunstenaar Pierre Raaijmakers, die zich in de Pyreneeën vestigde. Over zoon Jean-Marie maakte Van Houten de IFFR-publiekslieveling La vie de Jean-Marie (2015). Nu is er een documentaire over de bijna 80-jarige Emile, de broer van Jean-Marie. Emile gaat nog steeds gebukt onder zijn dictatoriale vader, blijkt uit Van Houtens invoelende portret.  

Poster miel emile eye filmmuseum

De Nederlandse kunstenaar Pierre Raaijmakers kocht na de Tweede Wereldoorlog een huis in de Franse Pyreneeën, waar hij met zijn Vlaamse vrouw ging wonen.

Twaalf kinderen telde het gezin; over de oudste zoon maakte Peter van Houten (1951) de film La vie de Jean-Marie. Nadat hij zes jaar met Jean-Marie had opgetrokken, richtte Van Houten zijn camera op diens broer Emile. Ook hij woont nog altijd bij de berg Cabrils.

filosofische inslag

Emile, ook wel Miel genoemd, had van alle kinderen misschien wel het meest last van zijn vader en diens keus voor een leven op een afgelegen berg. Op uiterst geduldige en liefdevolle manier laat regisseur Van Houten de filosofisch ingestelde, bijna 80-jarige Emile zijn verhaal doen.

Eén ding weet Emile zeker: zonder zijn moeder was zijn jeugd de hel op aarde geweest. De brieven van zijn moeder, in de film voorgelezen door een kleindochter, geven een inkijkje in een akelig armoedig, emotioneel kil bestaan. [IFFR]

Details

Regisseur

Peter van Houten

Productiejaar

2019

Productieland(en)

NL

Originele titel

Miel-Emile

Lengte

145 min.

Taal

Vlaams, Frans

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Miel emile eye filmmuseum02
Miel emile eye filmmuseum03
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op