Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Moonlight barry jenkins eyefilmmuseum 1

Moonlight

Barry Jenkins / US, 2016 / 111 min.

Oscar voor beste film, zeven Oscar-nominaties, tientallen prijzen: Moonlight kreeg de hoogste mogelijke waardering van kritiek en publiek. En dat terwijl het onderwerp – de volwassenwording van een jonge zwarte homoseksuele jongen in een door crack geplaagde wijk in Miami – buiten de Hollywoodstandaard viel. De nadruk op de menselijkheid van de personages, ongeacht hun herkomst en doen en laten, trof een snaar.  

Poster moonlight

Chiron heeft het niet makkelijk: als kind wordt hij gepest, als tiener worstelt hij met z”n seksuele geaardheid en als adolescent moet hij zich een plek veroveren in een van de ruigste buurten van Miami. Rust vindt hij, paradoxaal genoeg, bij de crackdealer Juan, die hem als klein kind opvangt; tegelijkertijd is Juan de huisleverancier van Chirons verslaafde moeder.

stereotypen

Regisseur Barry Jenkins laat Chirons verschillende levensfases spelen door drie verschillende acteurs. Ze geven inzicht in de complexe belevingswereld van een Afro-Amerikaanse man die zich door het leven slaat zonder al te veel toekomstperspectief.

Chiron leeft in een wereld waar geweld, drugs en de gevangenis de toon zetten – toch blijft hij, ook later als drugsdealer, een mens; en ook de mensen om Chiron heen tekent Barry Jenkins als mens in plaats van stereotypen uit een achterbuurt.

sociaal bewogen

Met Moonlight maakte Jenkins – zelf geboren in een arme zwarte wijk van Miami – een intens persoonlijk, maar ook sociaal bewogen document, dat de weg heeft vrijgemaakt voor nieuwe films voor en door de zwarte LGHBTQI-gemeenschap.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Barry Jenkins

Productiejaar

2016

Productieland(en)

US

Originele titel

Moonlight

Lengte

111 min.

Taal

Engels

Drager

DCP

Onderdeel van

Black Light

Black Light zet de schijnwerpers op de verbeelding van zwarte identiteit (Black identity) in film, van 1920 tot nu. Eye nodigde tien gastcuratoren uit om voorstellingen te maken.​​​​​​

Lees meer
campagnebeeld Black Light © Brian Elstak
Moonlight barry jenkins eyefilmmuseum 3
Moonlight barry jenkins eyefilmmuseum 10
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op