Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Mountains may depart 26006430 st 1 s high

Mountains may depart

Jia Zhangke Jia / CN, FR, JP, 2015 / 131 min.

Chroniqueur van het hedendaagse China Jia Zhang-ke (Still Life, A Touch of Sin) laat zien hoe het bulldozerkapitalisme de Chinezen verandert door drie episoden te tonen uit het leven van Tao, een jonge danslerares. We zien haar in 1999, 2014 en in 2025. De Pet Shop Boys zingen de openingssong ‘Go West’.

Mountains may depart 26006430 ps 1 s high

Alles werd anders in het China van de afgelopen decennia; waar voorheen miljoenen in grauwgroene Mao-uniformen gestoken arbeidsbrigades moeizaam een bestaansminimum bij elkaar schraapten, rijden nu de Maserati”s je van de sokken en waaien de Louis Vuitton-tassen en westerse blingbling je om de oren, bij wijze van spreken.

In 1999 kiest Tao, een jonge danslerares in de provincie Shanxi die wordt begeerd door twee mannen, voor garagehouder Zhang; hij is de veelbelovende entrepreneur die mee weet te liften op de economische hervormingsgolf die de Volksrepubliek vanaf eind jaren zeventig veranderde in een kapitalistische staat op communistische grondslag (uniek experiment in de wereldpolitiek). De jonge, arme mijnwerker Liangzi heeft het nakijken.

Vijftien jaar later is Tao gescheiden en heeft ze een zoon, Dollar; Liangzi sterft langzaam aan stoflongen, hij houdt nog steeds van Tao – het verschil tussen beiden kan niet groter zijn. In 2025 is Dollar met zijn vader geëmigreerd naar Australië, waar hij zijn moeder mist, de Chinese taal en cultuur is hij vergeten…

Met Mountains May Depart tekent Jia Zhang-ke opnieuw een scherp portret van de veranderingen in het hedendaagse – en toekomstige – China, waar oude confuciaanse tradities blijven, maar het bestaan steeds onzekerder wordt.

Op zondagavond 3 april met inleiding door documentairemaker Ruben Terlou, regisseur van de VPRO-serie Langs de oevers van de Yangtze.

“Wie het moderne China wil begrijpen, moet de films van Jia Zhang-ke zien...vitaal... (**** NRC Handelsblad)

“ In alle opzichten blijft de regisseur zich vernieuwen...verrassend en doeltreffend...ontroerende kracht... (**** De Volkskrant)

“ Wonderschone, veelbetekenende en ontroerende tafereeltjes (De Filmkrant)

Details

Regisseur

Jia Zhangke Jia

Productiejaar

2015

Productieland(en)

CN, FR, JP

Originele titel

Shan he gu ren

Lengte

131 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

Onbekend

Mountains may depart 26006430 st 2 s high
Mountains may depart 26006430 st 3 s high
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op