Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage

Shinji Sômai / JP, 1993 / 125 min.

Japanse klassieker over hoe achtstegroeper Renko de scheiding van haar ouders verwerkt en haar eigen plan trekt. De veelgeprezen film uit 1993 wordt bewonderd door regisseurs als Hirokazu Kore-eda en is nu voor het eerst in Nederland te zien (4K-restauratie).

poster Moving (Shinji Sômai, JP 1993)

Wanneer haar ouders uit elkaar gaan en haar vader Kenichi het ouderlijk huis verlaat, blijft de twaalfjarige Renko (Tomoko Tabata) alleen achter met haar moeder Nazuna in Kyoto. Terwijl Nazuna nieuwe regels voor hun leven samen opstelt, maakt Renko haar eigen plannen. Alle veranderingen in het gezin vinden op haar voorwaarden plaats.

Moving is een aangrijpend familiedrama en een onconventionele coming-of-age-vertelling; Renko blijkt een zeer eigenzinnig tienermeisje dat onverstoorbaar haar eigen pad kiest.

Somai filmt in lange takes, waarin de acteurs alle ruimte krijgen om te schitteren. De vertelling laveert tussen ernst en humor, met een magisch-realistische ondertoon, tegen de achtergrond van een traditioneel vuurwerkfestival.

Over de regisseur

Regisseur Shinji Somai (1948 - 2001) trad op de voorgrond in de jaren tachtig, toen het Japanse studiosysteem instortte en onafhankelijke regisseurs de ruimte kregen. Hij regisseerde dertien speelfilms, vooral binnen het genre ‘seishun eiga’ (jeugdfilm). Behalve de lange takes is ook het gebruik van de elementen een belangrijk stijlelement in Somais films; tyfoons en stortbuien verbeelden de emotionele turbulentie van opgroeiende kinderen in een chaotische omgeving.

Voor het eerst te zien

Gevierde filmauteurs als Hirokazu Kore-eda (Monster, Shoplifters) en Ryusuke Hamaguchi (Drive My Car) beschouwen Shinji Somai als inspirerend voorbeeld; toch zijn Somais films buiten Japan nagenoeg onbekend.

Met de uitbreng van Moving (Ohikkoshi) – op het filmfestival van Venetië uitgeroepen tot Beste Restauratie – is deze gelauwerde klassieker ("Een meesterwerk", oordeelde Le Monde) voor het eerst te zien in Nederland.

Van Shinji Somai vertoont Eye in juni ook de films P.P. Rider (1983) en Typhoon Club (1985).

Vanaf 30 mei in Eye en landelijk te zien.

Dit is onderdeel van

Bijzondere vertoningen

Details

This movie contains scenes with alcohol and/or drug useThis movie contains foul languagePersons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains scenes of violenceScenes from this movie may cause fear

Regisseur

Shinji Sômai

Productiejaar

1993

Productieland(en)

JP

Originele titel

Ohikkoshi

Lengte

125 min.

Taal

Japanese

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Moving (Shinji Sômai, JP 1993)
still Moving (Shinji Sômai, JP 1993)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op