
Napló - Diary For My Children
Márta Mészáros / HU, 1984 / 107 min.
Dit persoonlijke verslag over het leven in communistisch Hongarije won in 1984 de Grote Juryprijs van het Cannes-filmfestival. 4K-restauratie door het Hongaars Nationaal Filmarchief.

Márta Mészáros was een filmmaker die ten tijde van het communistisch bewind in Hongarije opzien baarde. Haar films werden vertoond op internationale festivals, wonnen belangrijke prijzen en werden geprezen om hun artistieke kwaliteit én kritische houding ten opzichte van het regime.
Márta Mészáros (1931) maakte drie films over haar herinneringen aan het leven in communistisch Hongarije (1949-1989), dat aanvankelijk een stalinistisch geïnspireerd regime kende. Napló – Diary For My Children, het eerste deel van de trilogie, speelt zich af in de jaren voor de Hongaarse Opstand van 1956. De geheime dienst houdt iedereen met een dissidente mening in de gaten, wie twijfelt aan de zegeningen van de socialistische heilstaat loopt kans te worden opgepakt.
Spanningen
In een mengeling van drama en documentaire toont Mészáros de botsing tussen Juli en haar adoptiemoeder Magda. Magda klimt snel omhoog in het partijapparaat, Juli is de dochter van door Stalin vermoorde Hongaarse communisten. Om de spanningen thuis te ontlopen spijbelt ze en brengt dagen door in de bioscoop.
Mészáros filmde haar vertelling in zwart-wit; de beperking van het kleurenpalet draagt bij aan de beklemmende, verstikkende sfeer. Napló – Diary for My Children werd een hoogst persoonlijke film over een regime dat het ideaal van de Collectieve Mens, geboren uit de geschriften van Marx en Lenin, boven de individuele behoeftes van de Hongaar stelde.
De film is digitaal gerestaureerd door National Film Institute Hungary.
Dit is onderdeel van
Bijzondere vertoningen
Details
Regisseur
Márta Mészáros
Productiejaar
1984
Productieland(en)
HU
Originele titel
Napló gyermekeimnek
Lengte
107 min.
Taal
Hongaars
Ondertiteling
ENG
Drager
DCP
Onderdeel van
Feministisch Filmkollektief Cinemien
Eye viert de erfenis van Feministisch Filmkollektief Cinemien (1974-1989), dat baanbrekend was in het vergroten van de zichtbaarheid van vrouwelijke filmmakers. Het filmprogramma verbindt hun werk met urgente thema’s van nu, waarbij verschillende generaties in gesprek gaan over gelijkheid.



Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.