Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Nemequitte2

Ne me quitte pas

Sabine Lubbe Bakker, Niels van Koevorden / NL, BE, 2013 / 107 min.

Licht-absurdistische documentaire over de zachtaardige, aan drank verslaafde Waalse Marcel en de Vlaamse Bob, twee melancholieke zielen die elkaar hebben gevonden aan de keukentafel, waar de fles altijd open staat. Vriendschap en zelfdestructie gaan hand in hand in dit buitengewone portret van twee drinkenbroers, dat nog eens in EYE’s maandelijkse  terugblik op de Nederlandse film is te zien.

Nemequittepasposter

Twee jaar lang dronken de Nederlandse regisseurs Niels van Koevorden en Sabine Lubbe Bakker mee met de onafscheidelijke drinkenbroeders Marcel en Bob. De uitzonderlijke documentaire, geselecteerd voor de hoofdcompetitie van IDFA, zit vol met licht-absurdistische taferelen. Het motto van Ne me quitte pas is dan ook toepasselijk van absurdistisch-toneelschrijver Samuel Beckett: “It is not everyday that we are needed.”

Aangrijpend zijn de scènes waarin Marcel met zijn drie kinderen een armzalig carnavalsfeestje bezoekt in een kroeg waar de kinderen zich aan hem vastklampen. Tragikomische scènes zijn er ook, maar echt lachen wordt het nooit, daarvoor benaderen de regisseurs de twee mannen met te veel respect en zien ze hen terecht niet als rariteit. Gelardeerd met passende muziek van Françoise Hardy.

Details

Regisseur

Sabine Lubbe Bakker, Niels van Koevorden

Productiejaar

2013

Productieland(en)

NL, BE

Originele titel

Ne me quitte pas

Lengte

107 min.

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP non-encrypted

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op