Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Night and the City (Jules Dassin, GB 1950)

Night and the City

Jules Dassin / GB, US, 1950 / 101 min.

Een volbloed film noir die zich nu eens niet in een grote Amerikaanse stad afspeelt. Het decor van de film is het Londense Soho. Waar de atmosfeer al even duister en onheilszwanger is als in New York of Los Angeles.

poster Night and the City (Jules Dassin, GB 1950)

Harry Fabian (Richard Widmark) scharrelt in Londen met list, diefstal en bedrog zijn kostje bij elkaar, maar droomt van de grote klapper. Die lijkt binnen handbereik met de organisatie van een worstelwedstijd. Maar tegen die tijd heeft hij al zo veel vijanden gemaakt, dat zelfs zijn vriendin Marry (Gene Tierney) hem niet meer van de ondergang kan redden.

Regisseur Jules Dassin kwam ten tijde van de opnamen van de film op de zwarte lijst te staan van personen die verdacht werden van communistische sympathieën. Dassin, Amerikaan van geboorte, bleef achter in Europa en vond in latere jaren emplooi in Frankrijk en Griekenland.

Zijn (voorlopig) laatste Amerikaanse film is misschien wel de mistroostigste film noir ooit gemaakt, met een grandioze rol van Richard Widmark, destijds als bad guy een vaste waarde in het genre. In 1992 volgde een lauw ontvangen remake, met Robert de Niro als Harry Fabian.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Jules Dassin

Productiejaar

1950

Productieland(en)

GB, US

Originele titel

Night and the City

Lengte

101 min.

Taal

English

Ondertiteling

NONE

Drager

DCP

Onderdeel van

Film Noir

Regenachtige straten, kringelende sigarettenrook en mannen met een duister verleden. Het onontkoombare noodlot en de femme fatale, sluw en seksueel onafhankelijk: Eye presenteert deze zomer een uitgebreid programma rond de klassieke film noir, met meesterwerken als The Third Man en In a Lonely Place, met Humphrey Bogart. Met vintage 35mm-prints en fonkelnieuwe restauraties.

Lees meer
campagnebeeld Film Noir – The Dark Side of Hollywood
still Night and the City (Jules Dassin, GB 1950)
still Night and the City (Jules Dassin, GB 1950)

Achteraf nog samen iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Steun Eye. Word lid van de Eye Society.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op