Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Night of the living dead 3

Night of the Living Dead

George Romero / US, 1968 / 96 min.

De eerste van de drie intelligente, baanbrekende zombiefilms van George A. Romero. Het bedrieglijk eenvoudige verhaal volgt een groep vreemdelingen die een horde vleeseters van zich af moet slaan. Romero herschreef de regels van het horrorgenre door scherp sociaal commentaar toe te voegen, vol beklemmende psychologische spanning. Night of The Living Dead is Romero’s claustrofobische visie op het Amerika van de late jaren zestig, een land dat zichzelf letterlijk aan stukken rijt. Vertoning op 4K.

Night of the living dead 1968 theatrical poster 0

Night of the Living Dead is een geweldig voorbeeld van onafhankelijke cinema: het groeide van no budget midnight movie uit tot een van de meest invloedrijke films aller tijden. Het bedrieglijk eenvoudig verhaal volgt een groep vreemdelingen die vastzit in een boerderij en een horde recent overleden, vleesetende geesten van zich af moet slaan. Romero herschreef de regels van het horrorgenre door scherp sociaal commentaar toe te voegen, vol psychologische spanning: de film toont zijn claustrofobische visie op het Amerika van de late jaren zestig dat zichzelf letterlijk verscheurt.

politieke lading

Baanbrekend was ook dat de heldhaftige hoofdrol werd gespeeld door een zwarte acteur (Duane Jones). De acteurs die Romero wist te strikken waren destijds volslagen onbekend. Romero verklaarde zelf dat hij gewoon de beste acteur koos en die bleek zwart te zijn, maar filmcritici zagen er een duidelijke politieke lading in.

nucleaire dreiging

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

George Romero

Productiejaar

1968

Productieland(en)

US

Originele titel

Night of the Living Dead

Lengte

96 min.

Drager

DCP

Onderdeel van

1968

Vijftig jaar geleden kwamen studenten, fabrieksarbeiders, jongeren en filmmakers in opstand tegen het gezag, van Parijs tot Mexico-Stad. In hun handen niet alleen stenen maar ook wendbare, lichte 16mm-camera’s.

Lees meer
campagnebeeld 1968: You Say You Want a Revolution
Images w1400 0
Nightoflivingdead2 0
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op