Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Nocturne eye filmmuseum01

Nocturne

Viktor van der Valk / NL, 2019 / 80 min.

Wie dacht dat een regisseur recht op z’n doel afgaat en altijd alle antwoorden paraat heeft, zal verrast opkijken bij Nocturne. Viktor van der Valks speelfilmdebuut is een geestig, eigenzinnig noir-portret van een filmmaker in gevecht met z'n film. De storyline verhaalt van een vrouw, een romantische ziel in de nacht, een financier en een pistool. Meer is niet nodig, zoals Godard al zei.

Poster nocturne eye filmmuseum

Regisseur Alex staat flink onder druk. Hij probeert greep te krijgen op het creatieve proces terwijl crewleden hem bestoken met praktische vragen en de producenten in z”n nek hijgen. Zijn moeder is ziek, z”n vriendin weggelopen – langzamerhand bekruipt Alex het gevoel dat filosofen existentiële twijfel noemen. Heeft hij wel de juiste keuzes gemaakt? Deze nacht zal en moet uitkomst brengen…

dramatisch

Net als in zijn veelgeprezen korte afstudeerfilm Onno de onwetende (2014, Tuschinski Award) portretteert Van der Valk een jongeman die het leven in de greep probeert te krijgen.

Alex breekt zich het hoofd over hoe liefde en kunstzinnige ambitie te verenigen; dolend op de grens van werkelijkheid en verbeelding komt hij tot de conclusie dat juist die vraag het onderwerp van z”n film zou kunnen zijn. De muziek zet Alex' gedachten kracht bij, het gevecht van de filmmaker met z”n onderwerp en omgeving vertaalt zich in een dramatische score.

Nocturne draaide eerder dit jaar op het IFFR.

“...beloftevol debuut...intrigerend...vurig pleidooi voor de verbeelding... (**** De Volkskrant)

“...maximale creativiteit... (**** NRC Handelsblad)

“...tomeloze energie...bruisend...onnavolgbare ode aan de cinema...verrassend. Voorbeeldstellend voor de Nederlandse filmwereld... (Het Parool)

Details

Regisseur

Viktor van der Valk

Productiejaar

2019

Productieland(en)

NL

Originele titel

Nocturne

Lengte

80 min.

Taal

Nederlands

Ondertiteling

ENG of ZONDER

Drager

DCP

Nocturne eye filmmuseum02
Nocturne eye filmmuseum03
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op