Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Oeroeg (Hans Hylkema, BE/DE/NL 1993)

Oeroeg & Hantu

Hantu (Kim Kokosky Deforchaux, NL 2021) & Oeroeg (Hans Hylkema, NL 1993)

Moderator Arnaud Kokosky Deforchaux (Tong Tong Fair, CinemAsia) praat met regisseurs Hans Hylkema (Oeroeg, 1993), Kim Kokosky Deforchaux (Hantu, 2021) en acteur Martin Schwab (Oeroeg, Hantu) over de verbeelding van de Indonesische vrijheidsstrijd en het Indische verleden.

poster Oeroeg (Hans Hylkema, BE/DE/NL 1993)

Beide films laten de impact zien van de koloniale geschiedenis en de doorwerking van het verleden in het heden.

Programma

 • still Hantu (Kim Kokosky Deforchaux, NL 2021)

  Hantu (Kim Kokosky Deforchaux, NL 2021, 19’, Engels ondertiteld)

  Angstaanjagende demonen uit het verleden teisteren de eenzame Indische weduwe Lies. Over dat verleden in Nederlands-Indië praat ze niet graag: liever heeft ze het met haar zoon Eddy over wat er 's avonds op het menu staat. Met o.a. Nel Lekatompessy en Martin Schwab (ook te zien in Oeroeg).

 • still Oeroeg (Hans Hylkema, BE/DE/NL 1993)

  Oeroeg (Hans Hylkema, NL 1993, 118’, Engels ondertiteld)

  Hella Haasse situeerde haar debuutroman Oeroeg (1948), over de hechte vriendschap tussen de Hollandse planterszoon Johan en de ‘inlandse’ jongen Oeroeg (Martin Schwab), in het Nederlands-Indië van haar jeugd. De twee jongens zijn samen opgegroeid en lijken zich niet bewust van het verschil in afkomst.

  Hylkema voegde episodes toe waarin de jongens tegenover elkaar komen te staan, zowel in een persoonlijke kwestie als in de net ontbrande vrijheidsstrijd. Johan (Gouden Kalf-vertolking Rik Launspach) wordt gedwongen stelling te nemen tegen de mensen met wie hij zich van kinds-af verbonden heeft gevoeld.

  Bij de première ontstond discussie over Nederlands koloniale verleden en optreden, mede door de protesten van veteranenorganisaties die al voor de opnames hun bezwaren hadden geuit. Dat het Nederlandse leger zich in de jaren van de onafhankelijkheidsstrijd schuldig had gemaakt aan oorlogsmisdaden was nog geen algemeen geaccepteerde waarheid.

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains scenes of violenceThis movie contains scenes of explicit discrimination

Productiejaar

2022

Lengte

177 min.

Voertaal

Nederlands

Moderator

Arnaud Kokosky Deforchaux

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Revolusi!

Revolusi! in het Rijksmuseum en Revolusi! in Eye: allebei nemen ze je mee naar de tijd van de Indonesische vrijheidsstrijd. Het filmmuseum brengt een programma met Indonesische ‘strijdfilms’ waarvan sommige nooit eerder in Nederland te zien zijn geweest.

Lees meer
campagnebeeld Revolusi!
still Hantu (Kim Kokosky Deforchaux, NL 2021)
still Oeroeg (Hans Hylkema, BE/DE/NL 1993)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

 • 20 januari — 20 mei 2024

  Paravel & Castaing-Taylor

  Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op