Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still 001 1 1 1

Olympische Spelen Amsterdam 1928

Op de slotavond van de Spelen vertoont EYE een gerestaureerde, niet eerder vertoonde documentaire over de Olympische Spelen in Amsterdam (1928). Sporthistoricus Jurryt van de Vooren geeft live commentaar bij opnamen van onder meer bokser Bep van Klaveren en Johnny Weismuller (Tarzan).  

Googleps

In 1928 werd voor het eerst in de geschiedenis van de Spelen een officiële film van het evenement gemaakt. Van eerdere edities bestonden wel opnamen voor bioscoopjournaals, maar een documentaire was een novum. De productie van de film leidde echter tot problemen met de Nederlandsche Bioscoopbond. De Bond wilde dat de film door een Nederlandse maatschappij zou worden gemaakt, en het organiserende comité wilde de rechten verkopen aan de hoogstbiedende. Dit leidde tot een conflict waarbij de productie uiteindelijk in handen kwam de Italiaanse filmmaatschappij LUCE. De Nederlandsche Bioscoopbond kondigde daarna een boycot tegen de film af, waardoor deze nooit in de Nederlandse bioscopen is vertoond. Het aantal voorstellingen in ons land bleef beperkt tot een handvol in het zogeheten niet-theatrale circuit, zoals hotels en verenigingsgebouwen. De vertoning in EYE kan dan ook worden gezien als de verlate bioscooppremière van de film.

Als resultaat van een initiatief van het Olympisch Comité, dat opdracht heeft gegeven alle bestaande olympische films digitaal te restaureren, is de documentaire weer beschikbaar voor vertoning. De restauratie was in handen van filmrestaurateur en -historicus Adrian Wood, die gebruik maakte van materiaal in de archieven EYE en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Te zien zijn opnamen van bekende namen als bokser Bep van Klaveren (“The Dutch Windmill”), het Finse hardloopwonder Paavo Nurmi, Johnny Weissmuller (die latere Tarzan-acteur) en de Nederlandse zwemkampioene Marie Braun. Opmerkelijk zijn ook beelden van het Italiaanse team dat de fascistengroet brengt tijdens prijsuitreiking door koningin Wilhelmina. De voorstelling in EYE wordt live van commentaar voorzien door sporthistoricus Jurryt van de Vooren. Van de Vooren neemt ook enkele originele olympische objecten mee, zoals de medailles van 1928 en een klomp met de handtekening van Weissmuller, die in Amsterdam twee gouden medailles won.Speciale aanbiedingFilmclubleden kunnen met korting naar de voorstelling en betalen €7,50 in plaats van €10,00 (geldig voor u en uw introducé; laat uw Filmclubpas zien bij de ingang van de zaal). Degenen die (ook) lid worden van de nieuwe EYE Klassiekers Club kunnen gratis naar deze voorstelling; hun namen worden genoteerd op de gastenlijst. Dit geldt ook voor degenen die zich al eerder voor de Klassiekers Club hebben aangemeld.

Details

Still 004 1 1 4
Still 005 1 1 5
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op