Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Reric patel 2

On Migration - Researchlab St.Joost Academie

De Researchlabs op 28 februari en 16 mei in EYE on Art geven ruimte aan talentontwikkeling van een nieuwe lichting curatoren en kunstenaars. In de Researchlabs stellen studenten van tien kunstacademies en universiteiten een programma samen met eigen werk en (remixen van) films van de EYE-collectie. De Researchlabs zijn niet gebonden aan een strikt format en zijn vaak een kruisbestuiving tussen film en andere kunstvormen. Op 28 februari en 16 mei reikt EYE in samenwerking met Heineken H41 een prijs uit aan de twee beste projecten.

Reric patel 2

on migration

Een paar weken na het EYE Researchlab van 28 februari worden er algemene verkiezingen gehouden in Nederland, met migratie als belangrijk en controversieel thema. Dit onderwerp staat ook hoog op de agenda van de masteropleiding aan de AKV|StJoost vanwege de culturele diversiteit van de studenten en hun tijdelijke status als migranten. In het kader van EYE Researchlab buigen de studenten van de AKV|StJoost zich over het thema van migratie, waarbij ze hun eigen perspectieven en methodieken als uitgangspunt nemen.

Aansluitend op eerdere presentaties bieden de studenten een breed spectrum aan benaderingen en artistieke vormen. Zoals Denisse Acevedo en Alvaro Rincón, die een audiovisueel essay gaan samenstellen dat geïnspireerd is op John Bergers “A seventh man”, een werk dat handelt over de breuk in de tijd zoals die ervaren wordt door migranten tijdens hun omzwervingen, en over hun gevoel van vervreemding.

Eric Patel is geïnteresseerd in hoe informatiestromen ons begrip van postkoloniale migratie beïnvloeden. Hij gebruikt metadata, filmmateriaal en eigenschappen van de structuur van het digitaal opgeslagen archief van het Koloniaal Instituut als basis voor het maken van nieuw werk.

Daleen Bloemers onderzoekt wat het betekent om een eerste stap naar iets beters te zetten, maar in welke richting? Vivian Bax belicht de relatie met De Ander. Het werk bevat dialogen, menselijke sculpturen en re-enactment die hun inspiratie ontlenen aan het EYE archief.

Rik Schutte maakt ook gebruik van archiefmateriaal om een film te maken over het uitademen van CO2 op het Noordelijk Halfrond buiten Longyearbyen op het eiland Svalbard (Spitsbergen) in de winter. Daan Muller werkt samen met een componist en gebruikt beeldmateriaal van halsbandparkieten als een visuele metafoor, waarmee hij reageert op integratie en multiculturalisme. Mogelijk volgt hier een live evenement uit.

Aubane Berthommé maakt een video collage met archiefbeelden gebaseerd op het internet, televisie, het EYE archief en persoonlijke, ongemonteerde beelden. De video is een symbolische verbeelding van hoe het voelt om een vreemdeling, om anders te zijn.

(St. Joost Academie)

Details

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op