Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Once upon a time in hollywood eye filmmuseum01

Once Upon a Time ... in Hollywood

Quentin Tarantino / US, GB, 2019 / 161 min.

In de nieuwste Tarantino proberen tv-ster Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) en zijn vaste stuntdubbel Cliff Booth (Brad Pitt) aan de bak te komen in een filmindustrie die ze bijna niet meer herkennen, gebaseerd op het leven van acteur Burt Reynolds. Once Upon a Time... in Hollywood werd op celluloid gedraaid; Eye vertoont - als enige in Nederland - de film op 35mm. 

Poster once upon a time in hollywood eye filmmuseum

Quentin Tarantino's Once Upon a Time... in Hollywood speelt zich af in het Los Angeles van 1969, een tijd waarin alles aan het veranderen is. Tv-ster Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) en zijn vaste stuntdubbel Cliff Booth (Brad Pitt) proberen werk te vinden in een filmindustrie waar ze amper nog in thuishoren. De negende film van schrijver en regisseur Quentin Tarantino is een eerbetoon aan het gouden Hollywood-tijdperk, met meerdere verhaallijnen en een imposante ensemblecast.

psychedelische komedies

Los Angeles onder een vlammende zonsondergang, rijen torenhoge palmbomen die wiegen in de wind: Once Upon a Time... in Hollywood is doordrenkt van de glamour van de City of Angels.

Tarantino's Hollywood-pastiche is een ode aan de stad van zijn jeugd. De filmer was in 1969 zes jaar oud; het Los Angeles dat hij ooit kende is allang verdwenen. Maar in plaats van nostalgisch herinneringen op te halen, trakteert hij ons op een scherpe momentopname van het einde van de jaren zestig, toen psychedelische komedies oppermachtig waren in Hollywood.

inspiratie uit ware feiten

Voor zijn vertelling baseerde de regisseur zich op het leven van acteur Burt Reynolds. Rick Dalton (Leonardo DiCaprio), een voormalige tv-ster, en Cliff Booth (Brad Pitt), zijn oude stuntdubbel, hebben echt bestaan. Tarantino liet zich inspireren door de vriendschap die opbloeide tussen de ster van Deliverance (1972) en Boogie Nights (1997) en zijn stuntdubbel, Hal Needham.

“...verbluft...liefdevol...DiCaprio speelt het heerlijk...opvallend zacht en innemend...virtuoos...glansrijk tot een slot... (***** De Volkskrant)

“Heerlijk...DiCaprio en Pitt in topvorm en een puik ensemble vol kleurrijke bijrolspelers...een ontroerende hartenkreet van een weemoedige cinefiel. (***** Het Parool)

“ ...bevat een aantal van Tarantino”s allerbeste scènes... echte filmmagie...liefdevolle aandacht voor details... (**** NRC Handelsblad)

Details

Persons under 16 years must be accompanied by an adultThis movie contains scenes of violenceThis movie contains foul languageThis movie contains scenes with alcohol and/or drug use

Regisseur

Quentin Tarantino

Productiejaar

2019

Productieland(en)

US, GB

Originele titel

Once Upon a Time ... in Hollywood

Lengte

161 min.

Taal

English

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP, 35mm

Once upon a time in hollywood eye filmmuseum02
Once upon a time in hollywood eye filmmuseum03
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op