Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Eye on Sound: Onzichtbaar (Gabriëlle Provaas, NL 2023) (soundwave)

Onzichtbaar

Gabriëlle Provaas / NL, 2023 / 85 min.

Liefdevol portret van schoonmakers die al onze werkplekken schoonhouden. De soundtrack is gemaakt door de Nederlandse muziekproducer Bas Bron (De Jeugd van Tegenwoordig, Fatima Yamaha, Comtron). Vertoning tijdens ADE 2023.

poster Eye on Sound x ADE: Onzichtbaar

Pas als zij hun werk niet meer doen, worden ze zichtbaar: de documentaire Onzichtbaar belicht de onopgemerkte helden die elke dag ons land schoonhouden. Van scholen en kantoren tot ziekenhuizen en straten, ze zijn overal aan het werk, onvermoeibaar en bescheiden. Ze werken hard en houden de samenleving draaiende. Onzichtbaar confronteert je met je eigen betrokkenheid en onthult de prijs die wordt betaald voor de schone schijn die we koesteren.

De trotse teamleider Asah werkt al vijftien jaar op de TU Delft, maar hij is afhankelijk van de aanbesteding voor telkens een ander schoonmaakbedrijf. Zijn werk is zijn leven, al verlangen de bazen dat hij nog goedkoper werk levert. Monika maakt al twintig jaar schoon in Groningen. Als kaderlid van de FNV strijdt zij volop voor betere lonen voor haar en haar collega’s. Misschien wordt ze als eerste schoonmaker in de gemeenteraad gekozen.

Gabrielle Provaas (1969) (co)regisseerde onder andere Ouwehoeren (2011) en Plastic Harem (2014). Voor Meneer Pastoor (2023) keerde ze terug naar haar Limburgse geboortedorp Schimmert.

Het releasefeest van de soundtrack van Bas Bron vindt later op de avond op 21 oktober plaats in Tolhuistuin in Amsterdam i.h.k.v. ADE.

Dit is onderdeel van

Details

Not (yet) rated

Regisseur

Gabriëlle Provaas

Productiejaar

2023

Productieland(en)

NL

Originele titel

Onzichtbaar

Lengte

85 min.

Taal

Dutch

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Eye on Sound

Met Eye on Sound focust Eye op de bijzondere relatie beeld en geluid. Verwacht live muziek bij stille films, live optredens van bandjes van nu bij klassiekers van toen, splinternieuwe scores bij films uit de veelzijdige Eye-collectie en bijzondere aandacht voor de vaak veronachtzaamde kunst van het sounddesign.

Lees meer
Eye on Sound: live muziek in Eye's arena (soundwave)
still Onzichtbaar (Gabriëlle Provaas, NL 2023)
still Onzichtbaar (Gabriëlle Provaas, NL 2023)

In samenwerking met

logo Amsterdan Dance Event (ADE)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op