Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Op de tast marianne en ronald polderman

Op de tast

Thomas Doebele / NL, 2019 / 73 min.

De befaamde documentaireregisseurs Thomas Doebele & Maarten Schmidt maakten een portret van het blinde echtpaar Marianne en Ronald Polderman. Al veertig jaar wonen ze geheel zelfstandig op driehoog in Amsterdam. Ze worden ouder in een wereld die steeds drukker, bedreigender voor ze wordt. Het verhaal over het leven van dit blinde echtpaar dat zich op de tast een weg zoekt in de wereld van de zienden. Eenmalige vertoning in Eye.

Op de tast ps

Marianne en Ronald Polderman zijn een goed voorbeeld van hoe mensen met een beperking zich zelfstandig weten te redden in onze samenleving. Bijzonder aan het paar Polderman is dat ze in het verleden nog iets hebben kunnen zien; Marianne (72) verloor het laatste zicht als jong volwassene en Ronald (68) verloor het laatste licht vijftien jaar geleden.

op je tenen lopen

Ze hebben in hun herinnering de beelden van de wereld toen ze jong waren, maar ondertussen is er veel veranderd in de samenleving waarin ze zich dagelijks begeven. Een wereld die steeds drukker, lawaaieriger, individualistischer en bedreigender voor ze wordt. Ronald: “Het is alsof je voortdurend op je tenen moet lopen.”

verhuizing

Als hen een appartement wordt aangeboden in een beschermde woonomgeving op de Veluwe, nemen ze afscheid van hun vertrouwde omgeving. De verhuizing naar Het Schild op de Veluwe biedt een beschermde woonomgeving voor blinden en slechtzienden maar stelt ze ook voor een nieuwe uitdaging: Marianne en Ronald zullen stap voor stap, op de tast een nieuwe wereld moeten ontdekken.

De documentaire is voorzien van een audiodescriptie voor blinden en slechtzienden.

Details

Regisseur

Thomas Doebele

Productiejaar

2019

Productieland(en)

NL

Originele titel

Op de tast

Lengte

73 min.

Taal

Dutch

Drager

DCP

Op de tast marianne en ronald polderman afscheid van hun oude woning in amsterdam
Op de tast marianne en ronald polderman verkennen hun nieuwe woning in wolfheze
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op