Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Ace in the hole 18

Opening Billy Wilder: Ace in the Hole

Feestelijke opening van het zomerprogramma 'Sweet & Sour - de films van Billy Wilder' met onder andere Penoza-scenarist Pieter Bart Korthuis over zijn favoriete Billy Wilder-films, de openingsfilm Ace in the Hole en Billy Wilder-cocktails. Na afloop van het zaalprogramma drankjes en dansen op de jazzy beats van DJ Blue Flamingo in Eye bar-restaurant.

1951 ace in the hole

Op deze feestelijke openingsavond draaien we Ace in the Hole, een genadeloze aanval op de manipulatieve rol van de media in de Amerikaanse samenleving en de op sensatie beluste mediaconsument. Het is een van Billy Wilders meest persoonlijke en profetische films, waarvan hij de scherpe randjes niet heeft afgevijld.

Kirk Douglas schittert als Chuck Tatum, een uitgerangeerde journalist die zijn geluk beproeft in Albuquerque. Hier stuit hij op verhaal over een man die is opgesloten in een ingestort gangenstelsel in een berg. Hij weet de reddingsoperatie een weekje te rekken, zodat hij het nieuws nog wat langer kan uitmelken. Billy Wilder schildert hem af als een hebzuchtige wolf die alles doet voor een scoop. Maar ook wij, de aldoor op sensatie beluste mediaconsumenten, krijgen een gitzwarte spiegel voorgehouden.

anti-amerikaans

Ace in the Hole werd bij de uitbreng snoeihard aangepakt door de Amerikaanse pers. Hollywood Reporter noemt de film 'ruthless and cynical (….) a distorted study of corruption and mob psychology'. Het heersende sentiment is dat Billy Wilder een anti-Amerikaanse film heeft gemaakt. In Europa is er wel waardering, maar de film – door Paramount hertiteld als The Big Carnival – is de eerste flop van Wilder in Hollywood. Hij verloor veel macht en krediet in Hollywood. De reactie van Wilder: “Fuck them all. This is the best picture I ever made.”

tijd ver vooruit

Tegenwoordig geldt Ace in the Hole als een profetische film die zijn tijd ver vooruit was en ook nu nog relevanter is dan ooit, in ons tijdperk van nepnieuws, filterbubbels en wantrouwen jegens de “mainstream media”. Het was ook de eerste door Billy Wilder zelf geproduceerde film, zonder zijn vaste co-scenarist Brackett en met een oorspronkelijk scenario van eigen hand.

Filmmaker Spike Lee is een groot bewonderaar van Billy Wilder en in het bijzonder van Ace in the Hole: in Malcolm X citeert hij de eindscène uit Wilders film.

Op 18 juli 19.00 is er in Eye de special 'Bad news sells best: cynisme, nepnieuws & manipulatie in Ace in the Hole', met een inleiding door Dan Hassler-Forest (Universiteit Utrecht) en een vertoning van Ace in the Hole.

Details

Onderdeel van

Sweet & Sour: De films van Billy Wilder

De legendarische scenarioschrijver en Hollywoodregisseur Billy Wilder was een briljant woordkunstenaar. Zijn Oscar-winnende klassiekers zitten vol aanstekelijke, cynische humor: onwaarschijnlijk grappig, gewaagd en scherpzinnig.

Lees meer
campagnebeeld Sweet & Sour: De films van Billy Wilder
Ace in the hole 17
Ace in the hole 15
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op