Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Otto e mezzo (8 ½) (Federico Fellini, IT 1963)

Otto e mezzo (8 1/2)

Otto e mezzo was een van de inspiratiebronnen voor de Nederlandse filmklassieker Het gangstermeisje (1966), het speelfilmdebuut van Frans Weisz aan wie EYE deze maand een programma wijdt. Weisz studeerde begin jaren zestig film aan het Centro Sperimentale di Cinematografia in Rome.

Poster 95

Zeven speelfilms en een aantal korte producties had Federico Fellini op zijn naam staan toen hij aan nummer “8½” begon. Otto e mezzo wordt als toppunt van Fellini”s filmische fantasie gezien, een cruciale film in Fellini”s oeuvre.

Fellini”s fantasie richt zich op de in een artistieke crisis verkerende regisseur Guido Anselmi (Marcello Mastroianni) die zijn gebrek aan inspiratie tot onderwerp van z”n nieuwste productie maakt en wordt belaagd door z”n vrouw, z”n minnares en agressieve critici. Vertoning op 35mm (collectie EYE Filmmuseum)

Ter gelegenheid van de première van Weisz' Het leven is vurrukkulluk vertoont EYE ook andere films van Frans Weisz en enkele inspiratiebronnen.

“Bij mij was de filmbeleving van “8½” heel groot, heel belangrijk toen. Wat die cameraman daar gedaan heeft; Gianni di Venanzo was dat, in een tunnel! Echt snakken naar adem! Je kon heel goed begrijpen, zoals hij, Claudia Cardinale in diezelfde film introduceert. Een fantastisch moment. Mooi gedaan. Gedragen door licht. Alles past op het juiste moment in de film, de juiste grootte, daar ga je zo langzamerhand een soort voorliefde voor hebben.”

Vertoning van de 35mm-kopie (collectie EYE)

Details

still Otto e mezzo (8 ½) (Federico Fellini, IT 1963)
still Otto e mezzo (8 ½) (Federico Fellini, IT 1963)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op