Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Munch1 0

PAINt Munch:Van Gogh

Uit het werk van Van Gogh en Munch blijkt een opmerkelijke ziels- of geestverwantschap, ook al zijn het twee kunstenaars die elkaar nooit ontmoet hebben, elkaar nooit spraken of samenwerkten en geen werk van elkaar zagen. In deze documentaire studeren een toneelregisseur en twee acteurs de personages van Van Gogh en Munch in.

Munch1

De één komt uit Noorwegen, de ander uit Nederland. Ze schelen 10 jaar. De één pleegde zelfmoord op 37-jarige leeftijd, de ander vluchtte in enorme hoeveelheden drank, in duisternis en in bordelen. Hij kreeg elektroshocks in een kliniek, werd bijna gek maar leefde 80 jaar.En toch, uit hun werk blijkt een opmerkelijke ziels- of geestverwantschap, een verwantschap die zich beweegt op een diep, wezenlijk niveau. Vincent van Gogh (1853-1890) en Edvard Munch (1863- 1945). Veel later in zijn leven, zei Munch: “Vincent liet hoe dan ook niet toe dat zijn vlam uit zou gaan. Hij schilderde met kwasten als vuur en gloeiende as terwijl hij ondertussen zelf afbrandde voor zijn kunst. Ik dacht en ik wenste om in zijn voetsporen te treden.”

De documentaire laat zien hoe een toneelregisseur met twee acteurs de personages van Vincent van Gogh en Edvard Munch instuderen. Het doel is dat zij hun personage doorgronden alsof zij een karakterstuk moeten gaan spelen. Zij moeten weten wie ze zijn, hoe ze denken, waardoor ze getekend zijn en beïnvloed. Dat proces gaat in stappen. Een idee bij Van Gogh is, zoals bij Munch verwoord, een zoektocht naar het universele gevoel, naar het aanraken van de meest gevoelige zenuw uit het leven. Uitgedrukt, neergelegd, vormgegeven in verf. Munch zei: “Ik schilder niet wat ik zie maar wat ik zag.”Voorstelling bij de tentoonstelling Munch : Van Gogh in het Van Gogh Museum.

Details

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op